Saquon Barkley
Saquon Barkley, top running back letošního draftu

WQB: Příprava na draft začíná

O víkendu se otevřou brány Scouting Combine a týmům tak začíná příprava na draft. I my si o tom budeme povídat.

NFL draft okénko teď bude nejspíš pravidelná rubrika. Budu vám dodávat informace o mladících, o jejich vzestupech, pádech, schopnostech a potenciálních destinacích. Ostatně víc se dozvíme již velmi brzy. Scouting Combine začíná už nadcházející víkend a s našimi vědomostmi pořádně zamává. Skauti a experti budou trávit celé dny nad zápasovými sestřihy a čísly z Combine a upravovat své názory. Chcete příklad? Mike Mayock touhle dobou vloni tvrdil, že DeShone Kizer je top quarterback draftu. O měsíc později už nebyl ani v prvním kole jeho mock draftu.

Na uvedení rubriky bych zmínil dva možná nejlepší hráče, jež budou na draftu k dispozici, ale jejichž pozice je komplikovaná. Je to running back Saquon Barkley (Penn State) a guard Quenton Nelson (Notre Dame). Ačkoliv elitní talenti, hrají na velmi nevděčných pozicích. Kompetentního running backa, ale i guarda, lze obvykle snadno najít i v pozdějších kolech draftu, tak proč plýtvat vysoký pick. Stačí se podívat do loňské sezóny, kdy v NFL řádil Alvin Kamara (2.kolo draftu) a Kareem Hunt (3. kolo draftu). Netvrdím, že by Jacksonville měli litovat picku Leonard Fournetta, čtvrtého celkově, ale pokud by vzali running backa později, ten rozdíl by nejspíš nebyl moc velký. Na druhou stranu, který quarterback z pozdějších kol draftu se stal hvězdou? Na jednoho takového připadne tucet nijakých. Prémiové pozice prostě dostávají přednost. Otázka nabídky a poptávky. Když tedy manažeři tvrdí, že budou na draftu brát nejlepšího hráče, není to vždy tak úplně pravda. Barkley a Nelson mohou být nejlepší hráči na draftu a pravděpodobně budou vybráni v první desítce, ale pochybuji, že jako jedničky.

Místa na vrcholu draftu se budou tradičně točit kolem quarterbacků. Očekává se, že letos půjdou nejméně čtyři v prvním kole, zatím lze však těžko odhadnout kdy a v jakém pořadí, tady je rychlý sumář:

Sam Darnold (USC) je příkladný charakter a mladý quarterback, kolem něhož se strhlo hype už vloni po skvělém comebacku v Rose Bowlu. Očekávání však letos příliš nenaplnil, ačkoliv je dobrý passer a dokáže skvěle improvizovat ala Aaron Rodgers. Strašákem jsou však časté turnovery.

Josh Rosen (UCLA) je asi nejlepší klasický pocket passer letošního draftu, schopný konzistentně předvádět přesné přihrávky všech kategorií. Otazníky však visí nad jeho maturitou, motivací k fotbalu a také častými zraněními.

Josh Allen (Wyoming) je tak trochu nástupcem Carsona Wentze. Hrál stejně jako on pod stejným trenérem na nižším levelu college fotbalu. Má všechny parametry quarterbacka, jaké si můžete přát a k tomu dělovou ruku. Přesnost přihrávek, konzistence výkonů a úroveň soupeřů, jímž dosud čelil, však mluví proti němu.

Baker Mayfield (Oklahoma), vítěz Heisman Trophy, je asi nejvíce polarizujícím quarterbackem draftu. Skvělý hráč, který dokáže produkovat highlighty na hřišti jako na běžícím pásu, a to nejlepší předvádí pod tlakem. Jsou tu však otázky nad jeho přechodem do NFL. Jako většina college quarterbacků přichází ze spread shotgun college systému, který nemá s NFL ofenzívami moc společného. K tomu přičtěte fakt, že je jen o něco málo vyšší než Russell Wilson a na svém kontě má opakované excesy na hřišti i mimo něj, včetně tolik známého zatčení vloni. Pořádně zajímavý koktejl.

QB class 2015

Je na čase se trochu ohlédnout za draftem 2015, konkrétně jejími quarterbacky. V NFL si už odkroutili 3 sezóny, a tak je co hodnotit. Všechno se samozřejmě bude točit především kolem jedničky Jameis Winstona a dvojky Marcuse Marioty. Než se k nim ale dostanu, dovolte mi shlédnout pole za nimi. Je to dost mrtvá zóna popravdě řešeno. Ve třetím kole byl vybrán Garrett Grayson, v New Orleans Saints však už není, z jejich practice squadu jeho kariéra třetího quarterbacka týmu pokračuje nyní v Atlantě Falcons. Ve třetím kole šel také Sean Mannion, do Los Angeles Rams, momentálně dělá dvojku Jaredu Goffovi. Ani jeden z nich díru do světa už nejspíš neudělá. Čtvrté kolo poslalo Bryce Petty do New Yorku Jets, ale i jeho kariéra stagnuje. Vždyť nedokázal vytlačit ze sestavy ani Joshe McCowna. Na sestupné křivce je také Brett Hundley vybraný Green Bay Packers v pátém kole. Během letošního zranění Aarona Rodgerse to s ním Green Bay daleko nedotáhla, pozice náhradníka je jeho strop. Posledním do party je Trevor Siemian, který ze sedmého kola draftu v Denveru Broncos mile překvapil, ale po nadějné úvodní sezóně nedokázal letos na dobré výkony navázat. Denver si bude hledat někoho jiného a ze Siemiana bude také přinejmenším náhradník. S nízkým nováčkovským platem bude kandidát na výměnu, za předpokladu, že Denver získá Kirka Cousinse.

Jednička draftu, Jameis Winston už hraje v NFL tři roky, ale jeho výkony se za tu dobu nikam moc neposunuly. Je schopen vyprodukovat blyštivé momenty a zázračné hry z ničeho. Ale stejně tak bezhlavé turnovery ve chvílích, kdy měl prostě jen vzít sack. Zjednodušeně řečeno, měl by se přestat snažit za každou cenu dělat zázraky a netlačit tak na pilu. Za 45 zápasů naházel 69 touchdownů, ale také si připsal 59 turnoverů. Jeho výkony se vznášejí na vlnách, někdy dokáže odehrát několik parádních zápasů bez ztráty květinky, aby pak hodil 3 interception během poločasu. Do budoucna potřebuje omezit turnovery a zlepšit konzistenci a klid ve svých výkonech týden co týden. Snad to souvisí z jeho soutěživou náturou, která dokáže vyburcovat i jeho spoluhráče, ale někdy vede k destruktivním důsledkům a už mu vysloužila i několik pokut. V sezóně 2017 mohlo hrát roli i jeho zranění ramene, kvůli kterému vynechal 3 zápasy. Není pochyb, že Tampa Bay za ním stojí a v budoucnu bych počítal se štědrým kontraktem, který jej v týmu udrží i do budoucna. Bude to ale chtít ukázat nějaký posun, jinak ho čeká škatulka typu Andy Dalton.

Pro dvojku draftu, Marcuse Mariotu, zatím asi nejlépe sedí označení nenaplněný potenciál. Ostatně právě neschopnost postavit ofenzivní schéma kolem svého quarterbacka stála předchozího trenéra Tennessee místo a nyní se o to pokusí Mike Vrabel. Nebylo by ale fér, hodit na ně všechnu vinu. Sám Mariota zatím neudělal příliš, aby svůj potenciál proměnil v úspěch. Podobně jako Winston podává hodně nevyrovnané výkony a highlighty typu touchdown pass sám na sebe letos v playoff dokáže doprovodit zápasy, kdy jakoby na hřišti ani nebyl. Reaguje unáhleně na tlak v kapse a háže passy z nevyrovnaného postoje. I pokud přiznáme část viny ofenzivnímu schématu předchozího režimu, tato výmluva už tu pro něj letos nebude. Kromě nestability výkonů drží zpět Mariotu častá zranění. A právě ta mohou brzdit snahy o plné přestavění ofenzívy na více college spread útok, který by jej více zapojil do běhové hry. Ani v případě Tennessee nelze předpokládat, že by v budoucnu nechali Mariotu odejít. Hlasy proti však budou sílit, pokud nebude vidět nějaký způsob progressu vpřed v jeho hře.

Účtenka této draft class je tak přinejmenším nevyrovnaná. Bude zvědavé sledovat, jak hlavní dvojku ohodnotí jejich vlastní týmy, do dvou let je budou muset buďto podepsat dlouhodobým kontraktem, nechat jít, nebo popotahovat na franchise tagu. Zatím to vypadá na první možnost, ale přesvědčivé to rozhodně není a dokud se nezačne vyhrávat v playoff, tak nebude.

Blake Bortles

Bortles podepsal s Jacksonville Jaguars novou smlouvu, na 3 roky, za 54 miliónů dolarů. První, co vás nejspíš napadne: Jak můžou Jags po loňském playoff jít do další sezóny s Bortlesem? Inu, ne tak rychle. Prvně se musíme podívat na situaci očima Jacksonville, jež jsou paradoxně díky dobrým výsledkům v těžké situaci. Peníze na prominentní volné hráče (rozuměj Kirk Cousinse) nemají a na draftu na konci prvního kola žádný jistý franchise quarterback už také k dispozici nebude. Jít do dalšího roku s Bortlesem tak bude nejspíš ta nejlepší možnost. Rozhodně by je to ale nemělo odradit od draftu quarterbacka. Pokud bude k dispozici na konci prvního kola například Lamar Jackson, důkladně bych zvážil situaci.

Pokud smlouvu prozkoumáme blíž, zjistíme, že Jacksonville neinvestovalo příliš. Nová smlouva totiž Bortlese zavazuje v týmu v podstatě jen pro sezónu 2018, s otazníkem pro 2019. Jags měli doposud možnost přivést Bortlese zpět díky pátému option roku nováčkovské smlouvy za 19 miliónu dolarů na rok. Nová smlouva je podobná a přidává k tomu de facto 2 další roky s pouze 6.5 miliony dolarů garantovaných. Situaci trochu komplikuje podpisový bonus, který se po 5 miliónech za rok propočítává skrze celý kontrakt. Pokud by se tým s Bortlesem po sezóně 2018 rozloučil, zbylo by mu 16.5 milónu dolarů jako mrtvé peníze pod salary capem. To může nebo nemusí být za rok únosné. Pokud bude ale Bortles hrát dobře, mohou si jej ponechat další 2 roky za rozumnou částku. V momentálním světě quarterbacků je jeho plat (18 miliónů dolarů na rok) velmi nízký. Nový kontrakt navíc snižuje zatížení pro platový strop na první rok a ten prostor Jags budou potřebovat.

Pro Bortlese je tento kontrakt také dobrá zpráva. Zjednodušeně řečeno, s Jacksonville má větší šanci být starting quarterbackem než kdekoliv jinde. Oproti předchozí situaci nyní dostane více garantovaných peněz a místo v týmu, který bude aspirovat na playoff. Zná trenéry, zná schéma, zná očekávání. Tak kam by utíkal?

Co ještě stojí za řeč

Občas trochu stranou zájmu stojí v tento čas jedna z méně příjemný součástí offseason. A to je propouštění nechtěných veteránů. Je to každoroční očista v mnoha týmech. Starší hráči, jejichž výkony už nedosahují výše jejich platu nebo třeba jen měli minulou sezónu smolné zranění, se náhle ocitají na volné noze, protože jejich tým už si je jednoduše nemůže nebo nechce dovolit. Kvalitnější hráči na správné straně třicítky nebudou mít problém sehnat nové angažmá, ale na každého takového připadne nejméně jedno další jméno, které pozornosti unikne a než se nadějete, je zapomenuto. Hráč by ještě hrál, ale už se angažmá nedočká nebo jen rychle proletí některým z letních tréninkových kempů a tím je jeho kariéře konec. Trochu smutné, takhle by fotbalové kariéry končit neměly, ale přesto to je to každoroční součást kolotoče NFL. Pro každého, kdo strávil v lize nějaké ty roky a je zvyklý na nalajnovaný život diktovaný sezónou NFL, je takový přechod do civilu hodně těžký. Pokud hráč nemá dokončené vzdělání a jasný plán, co dál, čekají ho těžké časy. NFL je podle mě stále pozadu v podpoře tohoto přechodu svých bývalých zaměstnanců do běžného života a měla by dělat víc. Ale to je téma na jiné dlouhé večery.

Quarterback A.J. McCarron bude volným hráčem a je otázka, jaký o něj bude zájem. Vzhledem k nabídce a solidnímu draftu na pozici quarterbacka asi nepříliš velký. Osobně jsem skeptický, McCarron může přinejmenším přitáhnout kontrakt, jaký dostali v minulých letech Sam Bradford či Mike Glennon. Krátkou smlouvu s minimem garantovaných peněz, který mu dá šanci se někde vytáhnout v týmu, kde budou zároveň draftovat quarterbacka vysoko. Bude tak takovou pojistkou. Nečekám, že mu někdo nabídne peníze franchise quarterbacka.

Prvním franchise tagnutým hráčem letos se stal wide receiver Jarvis Landry (Miami Dolphins), což by mu garantovalo plat 16 miliónů dolarů na sezónu 2018. Dolphins však jistě nemají v úmyslu si ho takto ponechat. Za prvé, tento tým je v jedné z nejhorších situací v NFL, co se týče platového stropu. Se započítáním tagu jsou dokonce asi 8 miliónů v mínusu. Slot receiver za tyto peníze pro ně není únosný a osobně nevidím ani příliš prostor pro dohodu nad dlouhodobou smlouvou. Oba tábory jsou spíše na nože, o poslední nabídce smlouvy na podzim se Landry vyjádřil, že se jí cítí zostuzen. A nyní nemá důvod kývnout na nějakou slabou částku, když má 16 mega garantovaných. Miami nedávno na pozici wide receivera štědře podepsali Kenny Stillse a brzy půjde na řadu DeVante Parker. Na Landryho není moc prostoru. Kdepak, Miami jde spíše o to, Landryho vytrejdovat. Dostali se ale na tenký led. Landry musí napřed tag podepsat, pak se může konat trejd, navíc potenciální zájemce nyní dostane hráče i s tagem. Pokud by jej netagovali, příští rok mohli inkasovat kompenzační draft pick, ale to je teď ze hry. Navíc není zvykem tagovat hráče hned na úvod vymezeného okna, pokud jej chcete přemluvit k podpisu delší smlouvy. Pro tým to znamená ztrátu pozice, jelikož hráč už má jistou garanci v kapse. Miami však do konce okna pro franchise tag stále ještě může tag stáhnout. I to se může stát.

Cornerback Marcus Peters se bude stěhovat z Kansasu City Chiefs do Los Angeles Rams za čtvrté kolo draftu letos (2018) a druhé kolo za rok (2019). Kansas tak pokračuje v přestavbě týmu a očistě kabiny. Peters má nálepku potížisty, který nejde daleko pro zlé slovo a vysloužil už si několik pokut i suspendaci. Je to však excelentní obránce, jedinečný svého typu. Hraje tradičně vysoce rizikovou coverage, kdy čte oči quarterbacka odhaduje hru a snaží se jít po míči. Dokáže tak často vyprodukovat turnovery i za cenu několika pokažených her za zápas. Za 3 sezóny zachytil neuvěřitelných 19 interception, dvakrát se objevil v Pro Bowlu. A jelikož je mu stále teprve 25 let a hraje za 1.7 miliónu dolarů za rok (díky nováčkovskému kontraktu), zdá se mi kompenzace, kterou Chiefs obratem získali, poměrně slabá.

Čtení pro náročné (v angličtině)

The Farce of Free Agency’s Tampering Period

The Le’Veon Bell-Steelers showdown, Part II: What you need to know

Nový design blogu

Giantscz Blog má nový vzhled, podobný tomu předešlému. Skrývá se zatím přísně účelový a praktický důvod. Přecházím na redakční systém WordPress a to si vyžádalo přestavbu. Umožní mi však mnohem pohodlnější správu a přidávání obsahu. Věřím, že si na nový layout zvyknete a přijmete ho. Pokud máte nějaké připomínky či podněty, rád si je vyslechnu a zvážím nápravu.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter