GM Dave Gettleman
GM Dave Gettleman

Co udělají Giants s druhou volbou v draftu?

Možností je mnoho a úmysly zatím hodně nejasné. Ostatně nečekejme zatím žádné finální rozhodnutí mezi generálním manažerem Dave Gettlemanem a trenérem Pat Shurmurem, draft je ještě daleko. Podle jejich slov si však ve filozofii a cílech rozumí. A to je dobře. Pointou tohoto článku tak bude, číst mezi řádky jejich včerejší tiskové konference na úvod Scouting Combine.

O quarterbecích na draftu

“Víme, na co se dívat a co nás zajímá. Chceme hráče, který dělá dobrá rozhodnutí ve všech směrech svého života.“ – Pat Shurmur.

“Díváme se na všechny nenahmatatelné věci, jež quarterback dělá (pozn. angl. intangibles). Zdali se dobře rozhoduje ve všech situacích a jestli má povědomí o dobrém načasovaní. Zápasy vám řeknou, jestli je přesný passer či ne. Takže pak musíte zjistit, zdali je ten pravý lídr pro váš tým. Něco z toho je subjektivní a jde tu o to, poznat hráče osobně.“ – Dave Gettleman.

Jinými slovy, oba už zřejmě mají nakoukány zápasové pásky s top quarterbacky, mají je oznámkovány a teď chtějí jít hlouběji do duše. Budou hledat bezproblémového hráče vysokého charakteru, jakým je Eli Manning. To v mých očích silně diskvalifikuje Baker Mayfielda ze hry, možná částečně i Josh Rosena. Zároveň lze čekat, že Giants mají domluveny se všemi top quarterbacky na Scouting Combine pohovor a jeho výsledek bude velmi důležitý.

Davis Webb

Pat Shurmur prý pozorně sledoval rok staré pásky s college zápasy Davise Webba a porovnává je s výkony quarterbacků na draftu. Co se týče jeho záznamů z tréninků Giants a pohovorů s ním, jakkoliv jsou to omezené informace, jsou povzbuzující. Davis se hodně skamarádil s Eli Manningem a spolu prý jsou k vidění v budově Giants každý den. Webb zároveň trénuje s Evanem Engramem, ti dva si padli do oka.

Rozhodně bych nebral Webba na lehkou váhu a pokud si Giants vyloženě nezamilují některého z quarterbacků na draftu, je tu vysoká možnost, že se s druhým pickem vydají jiným směrem.

O druhém picku draftu

“Myslím si, že by to měl být budoucí člen síně slávy.“ – Dave Gettleman o tom, co očekává od hráče vybraného druhým pickem draftu.

“Uděláte chybu a posune vás to 5 let dozadu.“ – Dave Gettleman o výběru quarterbacka takto vysoko na draftu. Situace, kterou on sám nazývá quarterback peklem, kdy je tým zaseknutý s hráčem, který ale není dost dobrý.

“Nemám žádné předpojaté úsudky.“ – Dave Gettleman.

“Jestli někdo přijde s neodolatelnou nabídkou, jestli bych se trejdoval dozadu? To záleží na tom, kdo bude na druhém místě k dispozici.“ – Dave Gettleman.

„Ponecháváme si otevřenou mysl.“ – Pat Shurmur.

Abych podpořil předchozí myšlenku, určitě je zatím všechno ve hře. Pokud si Giants vyhlédnou nějakého quarterbacka, ale Cleveland jim ho vyfoukne, trejd vzad by mě vůbec nepřekvapil. Ve hře je určitě i možnost draftovat na jinou pozici. Hodně se spekuluje kolem jmen RB Saquon Barkley, G Quentin Nelson a DE Bradley Chubb. Ale to by asi byla ta nejhorší možnost, jelikož Giants jsou v pozici, kdy by nejspíše partnera na trejd a zájemce o quarterbacka našli a zároveň potřebují co nejvíc kvalitních hráčů, spíše než jednoho konkrétního. A pokud to není ta nejprémiovější pozice – quarterback, trejd dozadu dává smysl. Vyjádření by podobnou strategii podporovala, manažer si přinejmenším ponechává všechna vrátka otevřené. Ale tenhle čas před draftem je tím typický, nikdo nic neřekne nebo klidně i blafuje ve svém zájmu.

Abych to shrnul, nevíme nic a ještě dlouho nebudeme. Ale aspoň jsme si shrnuli možnosti a máme se na co těšit. Zatím.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter