LB Shaquem Griffin
LB Shaquem Griffin, chybí vám na obrázku něco?

WQB: Scouting Combine

Po draftu bezesporu největší událost offseason týkající se nováčků. Kdo na sebe upozornil nejvíc?

Na úvod menší představení pro neznalé. Scouting Combine je velká událost, na níž se sejdou ti nejlepší adepti letošní NFL draftu a před skauty a manažery klubů se zúčastní různých měřených disciplín, zdravotních kontrol a pohovorů. Všichni se budou měřit, odběhají si sprinty a člunkové běhy a budou skákat. Quarterbeci budou házet, wide receiveři chytat a tak dále. Vše v šortkách. Je to vlastně takové atletické představení, které může nebo nemusí potvrdit to, co skauti viděli v zápasech. Velkou a důležitou součástí jsou také inteligenční testy a pak především pohovory s jednotlivými týmy.

RB Saquon Barley

Jestli na sebe někdo strhl pozornost, tak Barkley. Že je to velký talent se vědělo. Prototyp moderního running backa. Skvělý s míčem v ruce, na svou výšku a váhu neuvěřitelně mrštný, schopný rychle měnit směr a nastartovat trysky. K tomu je ale také výborný receiver s jemnýma rukama. Všestranný univerzál. Scouting Combine jenom potvrdilo, že je to vlastně superman. V bench pressu zvednul činku vícekrát než LT Joe Thomas (29). Člunkový běh měl rychlejší než WR DeSean Jackson (1.54 s). 40 yardový sprint zvládl rychleji než WR Devin Hester (4.40 s) a do výšky vyskočil výš než WR Julio Jones (41). Každý tým by ho chtěl, jenže draftovat ho představuje zajímavé dilema, které jsem nastínil už minulý týden. Je to running back. A ti se obvykle nedraftují příliš vysoko, natož jako jednička draftu. Cleveland Browns však jistě bude v pokušení. Mají zároveň volbu číslo čtyři, a tak pokud by se vyloženě nezamilovali do nějakého quarterbacka, mohli by vzít Barkleyho jako prvního a pak jej doplnit některým s quarterbacků o 3 volby později. Pokud ho totiž nevezmou hned, na čtyřce už nemusí být. Takový je to talent a před každým týmem opravdu leží velké dilema. Letošní draft je totiž na running backy bohatý a kvalitní by měl být k mání třeba i ve třetím kole.

LB Shaquem Griffin

Bratr a dvojče cornerbacka Shaquill Griffina, který hraje v Seattle Seahawks. V roce 2016 získal titul defenzivního hráče college konference AAC. Za poslední dva roky si v týmu UCF připsal 19 sacků, kupu skládek a respekt soupeřů. Na Scouting Combine si vyběhl vůbec nerychlejší čas ve sprintu mezi linebackery a nezklamal ani při ostatních cvičeních a drilech. Tak proč o něm mluvím? Inu, od levého zápěstí mu totiž chybí ruka. Byla mu amputována ve čtyřech letech, jelikož se mu špatně vyvíjela od narození (Amniotic Band Syndrome) a trpěl velikými bolestmi. Nezabránilo mu to ale věnovat se sportu, a pokud byste to nevěděli, možná byste ani nezaregistrovali, že ji nemá. Svou pozici bravurně zvládá i bez ní a také na Scouting Combine to před skauty prokázal. Ostatně je na to zvyklý. S protézou zvládl na bench pressu úctyhodných 20 zdvihů a při drilech s míčem jej s přehledem dokázal chytit jednou rukou i s pomocí svého pahýlu. Prostě pokud se oprostíme od předsudků, je to skvělý hráč a já budu tuze zvědavý, kdy bude vybrán. Tým, který bude potřebovat krajního linebackera, by mohl získat v druhé části draftu poměrně zajímavý steal.

Quarterbeci

Prozatím bych za jedničku mezi quarterbacky označil Sam Darnolda (USC). Za všech možná není nejtalentovanější passer, ale je to na první pohled nejčistší volba. Má za sebou několik úžasných comebacků a umí zabrat pod tlakem. Hráč bez jakýchkoliv kontroverzí, obecně považován za skvělého lídra, milovaného spoluhráči i fanoušky. Charakter je na této pozici hodně ceněný. Jako jediný z top quarterbacků se rozhodl na Scouting Combine neházet. Ale z toho bych nedělal vědu.

Obecně bych řekl, že všichni top quarterbeci si před skauty pomohli, nikdo vysloveně nezklamal. Jejich drillům a hodům na receivery bez jakékoliv obrany nelze přikládat příliš velký význam. Josh Allen (Wyoming) potvrdil, že má dělovou ruku a poslal před skauty pass skoro 70 yardů vzduchem na běžícího receivera, jako by se nechumelilo. Otázky, zdali to dokáže předvádět konzistentně i na kratší vzdálenosti však zůstávají. Hodně se omílá jeho 56 procent zkompletovaných passů během college kariéry. Ultra atletický Lamar Jackson (Louisville) setřásl všechny spekulanty, že by měl změnit pozici na wide receivera a deklaroval jasně, že je quarterback a já nepochybuji, že přitáhne zájem. Stačí aby některý tým měl v hlavě jasný plán, jak ho zapojit do hry a přizpůsobit mu útok a třeba se dočkáme podobné story, jakou prožil vloni Deshaun Watson. Ostatně jasný plán, jak naložit s vybraným quarterbackem by měl mít každý vybírající tým. Typově a charakterově snad nemohou být letos quarterbeci v nabídce více rozdílní.

Spíše o svém charakteru, než o svém fotbalovém umění, musí přesvědčit týmy Josh Rosen. Každý zájemce měl k dispozici 15-minutové interview, ale to je tak na seznámení. Tenhle process bude pokračovat. Jeho story je na delší povídání a já si ji nechám na někdy jindy, do draftu se určitě dočkáte.

Baker Mayfield také rozhodně nezklamal a už během tiskovky dal jasně najevo své ambice. Kamkoliv bude draftován, rozhodně se nespokojí s pozicí náhradníka a bude bojovat o starting pozici hned od začátku. Jeho emocionální a divoká nátura určitě nebude pro každého. Jestli ji ale někdo usměrní tím správným směrem, může získat excelentního hráče. Četl jsem nejedno srovnání s Jameis Winstonem. A k jeho malé výšce (6 stop), nemyslím, že je to velký problém. Tři roky zkušeností a úspěchů z college fotbalu hovoří jasně.

O quarterbacky bude na draftu velký zájem. Už teď se spekuluje o snaze trejdovat se vpřed v podání Buffala nebo Arizony. Zájem bude mít prý také Miami, New Orleans nebo Los Angeles Chargers. Kromě očekávaných týmů bez stabilního franchise quarterbacka je totiž momentálně v NFL hodně týmů s quarterbackem v pozdějších letech kariéry, anebo prostě jen nespokojeno s průměrným hráčem. A široká nabídka povzbuzuje chuť. Baker Mayfield, Lamar Jackson a možná i další nemusí smutnit, protože půjdou pravděpodobně výš, než by se s jejich talentem patřilo. Ale tak už to u quarterbacků bývá. Osobně tipuji 5 quarterbacků v prvním kole.

Ostatní

Z offenzivních linemanů si hodně pomohl Kolton Miller (UCLA), který i přes své mamutí rozměry (205 cm a 140 kg) předvedl parádní rychlost a mrštnost. Asi nejvýraznějším tight endem víkendu se stal Mike Gesicki (Penn State). Takový ten typ ala Jimmy Graham, kterého si každý quarterback jistě rychle oblíbí. Pozici running backa svým představením hodně zastínil Saquon Barkley, ale dobře si vedli také Rashaad Penny (San Diego State) a Bo Scarborough (Alabama). Oba nejspíš uslyší své jméno v druhém či třetím kole draftu.

Prvním pass-rusherem na boardu napříč NFL bude určitě DE Bradley Chubb (N.C. State). Jeho výkony na Combine to jen potvrdily. Mezi defenzivními backy se nejvíce skloňují jména Minkah Fitzpatrick (Alabama), Denzel Ward (Ohio State) a Derwin James (FSU).

Sociální média mění svět a náhled. Během Scouting Combine bylo pravidelně vidět, jak si hráči během přestávek odbíhají na sidelajnu zkontrolovat telefony a ohlasy na svůj výkon.

Jestli mě něco rozesmálo, tak reporty, že Cleveland Browns bude naslouchat nabídkám na svoje vysoké draft picky. Jako pardon, ale toho už snad bylo dost. Nechali si proklouznout pod rukou Carson Wentze a Deshaun Watsona. Tohle už se nesmí opakovat. Je na čase přestat myslet na budoucnost a zaměřit se na přítomnost. A začít vyhrávat zápasy. To začíná tím, že si na draftu konečně vyberou pořádné hráče. Tečka.

Co ještě stojí za řeč

Quarterback domino stále stojí a nepadne, dokud se nedozvíme, kam poputuje nejžádanější budoucí volný hráč, Kirk Cousins. Tolik omílané peníze budou hrát roli, ale myslím, že Cousins bude hledat především něco jiného. Tým, který o něj bude opravdu stát. Bude na něm chtít postavit útok. A dokáže mu to dát najevo. Ve Washingtonu začal jako druhý houslista za opěvovaným Robertem Griffinem III a ani v průběhu dalších let se příliš velké lásky od managementu a majitele klubu nedočkal, včetně opakovaně podhodnocené nabídky smlouvy. Hledejme proto tým s ofenzivním trenérem nebo koordinátorem, který se ideálně s Cousinsem zná (Jeremy Bates – New York Jets) nebo má dobrou pověst práce s quarterbacky (John DeFilippo – Minnesota Vikings, Bill Musgrave – Denver Broncos). Pak už jde jen o to, aby mu to dokázali prodat.

Green Bay Packers už prý jednají s quarterbackem Aaronem Rodgersem o prodloužení smlouvy, ačkoliv ta současná končí až po sezóně 2019. Jakmile dojde k dohodě, Rodgers se v tu chvíli stane nejlépe placeným hráčem NFL. To je takřka jisté. Rozum však říká počkat si, až co dostane Cousins. To teprve nastaví trh.

Dalším, kdo od svého týmu obdržel franchise tag je defensivní end Ezekiel Ansah. Detroit v podstatě neměl jinou možnost, ačkoliv platit 17 miliónů dolarů hráči jeho kalibru přeplatek. Trh s pass-rushery vypadá letos hodně pusto prázdně a oni nemají, jak ho nahradit. Otázka zní, chtějí ho vůbec podepsat dlouhodobě nebo jen vypůjčit na rok? Situaci Ansaha hodně komplikují minulá zranění, která silně limitovala jeho výkony v sezóně 2016, kdy si připsal jen 2 sacky. Vloni sice odehrál všechna utkání a připsal si 12 sacků, ale 9 z nich udělal ve 3 zápasech, zatímco v jiných utkáních byl nevýrazný. Jeho výkonům chybí konzistence. Detroit by ideálně chtěl podepsat Ansaha dlouhodobou smlouvou s málo garantovanými penězi, vzhledem k jeho četné historii zranění. To však franchise tag se svojí garantovanou výší nyní komplikuje.

Pro úplnost, franchise tag také obdržel DE DeMarcus Lawrence (Dallas Cowboys). To se čekalo, Dallas by jej chtěl v týmu udržet, jen ta jednání se vlečou. Tag už se chystá také pro RB Leveon Bella (Pittsburgh Steelers). Ani tady to ne rychlou dohodu nevypadá, ačkoliv obě strany by chtěli. Znáte to, peníze. Mezitím v Miami tagnutý WR Jarvis Landry dostal povolení vyjednat si trejd. Zájemci z Chicaga a Baltimore už prý žhaví drát.

Trochu stranou pozornosti zůstává wide receiver Josh Gordon a to je pro něho jedině dobře. V Clevelandu určitě zůstane, jelikož má status omezeného volného hráče. Cleveland mu může skrze tender jednoduše nabídnout poměrně příznivou jednoletou smlouvu, která nutnou kompenzací snadno odradí jiné zájemce. Od Browns na jeho adresu v poslední době znějí jen slova chvály a naděje, že už démona alkoholu a drog zahnal. Pokud to vydrží během dlouhé a náročné offseason, Cleveland pro sebe získá kvalitního wide receivera, jakých určitě nemá přebytek.

Dovětek k trejdu CB Marcuse Peterse do Los Angeles Rams. I mě se zdála kompenzace za hráče jeho kalibru nízká, ale hráč má na trhu cenu jen takovou, kolik za něj dá nejvážnější zájemce. Podle zákulisních informací byl nabídnut Kansasem všem týmům NFL na trejd, ale jen 3 z nich projevili nějaký vážnější zájem. Lze si jen domyslet, že nabídka Rams byla nejvyšší, protože není obvyklé trejdovat hráče soupeři v divizi. Pokud tedy tolik týmů vyhodnotilo, že jeho hráčské kvality nestojí za ostatní problémy a nabídli jen tolik, pak ta cena je správná. Tržní cena.

Otázky pro vás

Pokud jste sledovali Scouting Combine, Kdo vás nejvíce zaujal?

Koho byste chtěli, aby váš oblíbený tým draftoval, vzhledem ke své pozici na draftu?

Čtení pro náročné (v angličtině)

More than a feel good story, UCF’s Shaquem Griffin is an excellent player

iDNES: NFL i s jednou rukou. Handicapovaný mladík boří rekordy a udivuje svět

2018 NFL draft quarterback class primer: Everything you need to know

At the Combine, the Toughest Question Is About Teammates

Co nás čeká příště

Brány trhu s volnými hráči se otevírají už brzy, 14. března. Scouting Combine mimo jiné otevírá široké pole osobní diskuze mezi představiteli týmů a agenty. Šuškanda běží na plné obrátky. Zájemci sondují ceny, agenti zase potenciální kupce. Tématem budou nevyhnutelně přeplacené smlouvy. Ono totiž není moc z čeho brát, ale týmy přitom mají k dispozici pod platovým stropem souhrnně velmi vysoké sumy peněz. Platový strop se pro ročník 2018 zvedne o 10 miliónů dolarů na 177.2 miliónu.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, twitter