OBJ, Baker
OBJ a Baker, budoucí duo

WQB: Divoká offseason

Letošní rok je hodně divoký. Nečekané množství velkých trejdů, obrovské sumy přehazované volným hráčům vidlemi, a to jsme ještě nedošli k draftu, který také slibuje nejedno drama.

Z čeho to všechno pramení? Tři věci.

Letos sice obměnilo pozici hlavního trenéra 8 týmů NFL, ale zároveň o práci po sezóně nepřišel ani jeden jediný generální manažer. Jenže to neznamená, že by se židle nekývaly. Naopak, ten tlak na některé padá jistě velkou vahou, a tak jim ve snaze o záchranu kůže, nezbývá než jednat. Něco dělat. Přivést posily. Obměnit kádr, utrácet. A tady tedy jsme.

V době, kdy týmy mají přebytky peněz pod platovým stropem, jako nikdy dřív. Několik týmů je na tom pod stropem bledě, jsou to ale výjimky. Většina týmů má přebytky a ochotu je utrácet. Jenže na trh s volnými hráči většinou doputují hráči spíše dobří než špičkoví. Paradoxně, ale jejich cena i tak roste a překonává maxima, protože nabídka překonává poptávku a peníze jsou k dispozici. A když pak některý tým chce udržet svoji superhvězdu, nezbývá než opět překonat laťku. A ceny rostou a rostou.

Vloni to byli Eagles, letos Rams, Patriots tohle praktikují už léta. Nebojí se hráče trejdovat, dovnitř i ven. A protože to má úspěch, ostatní se neváhají opičit. Taková už je nátura generálních manažerů NFL. A tak letos můžeme pozorovat více trejdů než kdy dřív. Draft picky mění ruce, hvězdní hráči mění dresy. A je to vzrušující, že?

Odell Beckham Jr.

Nelze se nevrátit k neuvěřitelnému trejdu, který tohoto hvězdného wide receivera posílá s New Yorku Giants do Clevelandu Browns. Z pohledu Giants mohu jedině doporučit můj článek na dedikovaném blogu: Giants: Odell Beckham trejd, co to znamená?

Z pohledu Browns nelze než zatleskat. Agresivní tah, který ale dává maximální smysl. Zatímco si užívají Baker Mayfielda se směšně nízkým nováčkovským kontraktem, je potřeba ho obklopit dobrou obranou a spoluhráči a jít na branku. Cena, kterou zaplatili není nijak limitující, naopak. Odell se v týmu sejde se svým velkým kamarádem Jarvisem Landrym, se kterým hrál už na univerzitě LSU, trénovat je bude poziční kouč Adam Henry. Můžete si tipnout odkud se znají. A quarterback Mayfield? Ten musí být v sedmém nebi.

Jestli tento tah má nějaké riziko, tak jedině v samotné emotivní osobě Odella Beckhama, který přichází do nového, ne zrovna nejstabilnějšího, prostředí. A to je výbušný koktejl. Pokud se bude vyhrávat, nic není problém. Ale jestli to začne skřípat, tak to bude ohlušující. Tak či onak, máme se na co těšit.

Jen bych trochu brzdil s korunovací Clevelandu na automatického vítěze divize AFC North. Bylo by bláhové rychle odepsat hlavní soupeře Pittsburgh a Baltimore jen proto, že ztratili pár dobrých hráčů. Ano, to Cleveland hvězdně posílil, ale čeká je hodně náročný rozpis zápasů. Stále je to jen půl roku od změny hlavního trenéra. Freddie Kitchens je pro mne doposud velká neznámá. Sedl si sice s Mayfieldem, ale o tom, jak zvládne celý tým plný velkých individualit, nevíme zhola nic. Čeká ho velká výzva a ta bude o to větší, že Cleveland nyní provází velká očekávání. Už žádná pohodička a co bude, to bude, každá výhra dobrá. Kdepak. Teď se čekají úspěchy a nic menšího vedení, hráče ani fanoušky neuspokojí.

Ke generálnímu manažerovi John Dorseym bych zatím byl také opatrný v pochvalách. Jeho tahy jsou nebojácné a agresivní, tým výrazně vylepšil, ale to by nebylo možné, bez obětí jeho předchůdce. Sashi Brown si odkroutil dva zdánlivě mizerné roky, obětoval přítomnost a připravil svému nástupci ideální pozici. První pick draftu 2018, hromadu dalších draft voleb a miliony dolarů pod platovým stropem. Dorsey to všechno utrácí a utrácí, teď to chce výhry.

Sága LeVeon Bell

Je u konce. Je to ale konec šťastný? Tak napůl. Bell se konečně vymanil z područí Pittsburghu, s nímž nemohl najít společnou řeč a podepsal novou smlouvu s New Yorkem Jets, která je více dle jeho představ. Přesto nemám pocit, že by svůj boj tak docela vyhrál.

Co se celkových peněz týče, prodělal. Jeho nový kontrakt zní na $13,25M dolarů ročně, to je o dost méně, než původně požadoval od svého bývalého zaměstnavatele. Vloni mohl hrát s franchise tagem za $14.5M, ale místo toho rok proseděl a vydělal si nulu. Na stole měl nabídku Pittsburghu na 5 let $70M, která i po odečtení tagu dává dohromady víc, než si za ty další 4 roky vydělá teď. Samozřejmě situace není tak černobílá. Bell chtěl jistoty v podobě garantovaných peněz a těch se mu v momentální nabídce od Jets dostane o $10M víc, rozprostřeny do prvních 2 let. Přístup, který Pittsburgh ve svých smlouvách tradičně odmítá a garantuje jen první rok. Argumentem číslo dva bezesporu bude rok herní pauzy, který na pozici running backa pošetří tělo a dovolí mu prodloužit si kariéru později. Přesto si lze jen těžko představit, že na konci této smlouvy (v 31 letech) by mohl dostat další podobně lukrativní nabídku a svou primární šanci si vydělat (tj. letos), tak neproměnil v rekordní sumu tak velkou, jak by asi sám doufal.

To má několik důvodů. Jak se ukázalo, Pittsburgh je i bez něj docela v pohodě. Zatímco Bell doufal, že bude vypadat nenahraditelně, Steelers s Jamesem Connorem rolovali dál bez ztráty květinky. Proti Bellovi byl také letošní trh, který byl v poptávce po running becích na bodu mrazu. Týmy se o něj nepřetahovali a jediná opravdu solidní nabídka přišla z New Yorku. Pomohl mu snad jen opravdu mizerný trh s wide receivery, a tak Jets, zoufale hledající nějaké playmakery, sáhli po něm. Mějte se však na pozoru ve fantasy. Jets nemají ani zdaleka takovou ofenzivní lajnu, jako měli Steelers v době jeho nejlepších sezón.

Ryan Tannehill a Ryan Fitzpatrick

Miami Dolphins se snažili nalákat do svého týmu Teddy Bridgewatera, ale z nějakého důvodu neuspěli. O týden později, vytrejdovali současného starting quarterbacka Ryan Tannehilla, tak jako tak. Ukončili tím jeho sedmi-leté neuspokojující angažmá poté, co si jej vybrali jako osmičku draftu 2012.

Tannehill putuje do Tennessee za pozdní pick draftu, jeho novým úkolem bude dělat dvojku Marcus Mariotovi. Tennessee tak získá solidního náhradníka, rozhodně upgrade nad Blainne Gabberta, který vloni explodoval v klíčovém zápase s Colts a donutil tak zaměstnavatele tuto pozici řešit. Tannehill byl v situaci, kdy by jej Miami nejspíš propustili, a tak byl ochoten přistoupit na snížení platu, aby mohl jít do poměrně příznivé situace v Tennessee. Na volném trhu by si moc nepolepšil.

Ze strany Miami je to jasná snaha oprostit se od tohoto quarterbacka a posunout se dál. Jako přechodné řešení podepsali quarterbacka Ryan Fitzpatricka. Jinými slovy, zabitá sezóna, rebuild v plném proudu. FitzMagic je známá tvář napříč celou ligou. Hráč, který dokáže nasázet několik touchdownů v rozmezí pár minut. A stejný počet interception hned na to. Za posledních 10 let má na kontě nejvíc zápasů s třemi a více interception v NFL (15), navzdory faktu, že několik sezón jen seděl na lavičce.

Ještě k podpisům volných hráčů

Poněkud směšně působí New York Jets, protože linebacker Anthony Barr jim napřed přislíbil podpis a pak z toho vycouval. Jsou v tom však spíše obětním beránkem. Barr se prostě na druhý den vzbudil a zjistil, že vlastně vůbec nechce z Minnesoty odejít a udělal chybu. Naštěstí ještě nic nebylo na papíře a mohl si tak své rozhodnutí rozmyslet. Podepsal prodloužení s Viking (i když s menším platem, než by dostal v Jets) a zůstal doma. Ok.

Moc se mi líbí podpis wide receivera John Browna v Buffalu. Quarterback Josh Allen má nejdělovější ruku v lize, takže logika velí: Chce to nějakého pořádně rychlého wide receivera, na kterého by to mohl do hloubky posílat. Splněno.

Green Bay Packers utráceli ve velkém, za dvojici pass rusherů však podle mě přeplatili. Preston Smith si vydělá $13M za sezónu, ZaDarius Smith dokonce $16.5M. To je velký ranec za dvojici, z nichž ani jeden zatím v NFL neukázal více než jednu pořádnou sezónu, natož stabilně nadprůměrné výkony. Packers prostě doufají, že jejich poslední sezóna je znakem blížících se velkých věcí, a nikoliv jen výjimka proti třem letům předchozím. Oba jsou však spíše jen solidní hráči, kterým se povedl jeden rok a vysloužili si za to královský plat na nafouklém trhu. Pokud bude platový strop dál stoupat a jejich výkony nebudou výrazně klesat, mohou si gratulovat. Ale jinak alokovali až příliš zdrojů do jednoho pytle.

Naopak podpis safety Adrian Amose Packers výrazně schvaluji. Jedná se o velice kvalitního a univerzálního hráče a za $9M na sezónu je to při současných cenách dobrý kup.

Baltimore Ravens po velkém exodu své obrany konečně dostali také nějakou tu injekci talentu. Podepsali safety Earla Thomase, letos možná nejlepšího hráče na trhu vůbec. Smlouva na 4 roky za $55M je celkem očekávaná suma. Jednoznačně skvělá zkušená posila, jakou potřebovali. Poměrně komplikované defenzivní schéma Ravens je hodně založené na komunikaci a čtení útoku. Thomas zapadne a nepochybuji, že se rychle chopí vůdčí role. Jen jestli vydrží zdraví.

Přesně jak jsem předpověděl minule. Kansas City Chiefs po podpisu safety Tyranna Mathieu propustili svého dlouholetého kapitána defenzívy Erica Berry. Dva vysoce placené safety si prostě nemohli dovolit, obzvlášť vezmeme-li v potaz jejich zdravotní historii.

Škatulata batulata na pozici safety odnesl Ha Ha Clinton-Dix. Ani Packers, ani Redskins příliš neoslnil a oba týmy raději utráceli jinde. Po nepříliš oslnivém roce tak jen sledoval, jak týmy utrácejí za jiná jména a něj už židle nezbyla. Spokojí se tak s jednoletou smlouvou na $3.5M dolarů v Chicagu. Herně pro něho však ideální místečko. V nabité obraně Bears.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Za podporuje mohu momentálně moc poděkovat těmto dobrodárcům: Jakub Sommer, Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

Dotazy a žádosti čtenářů

Zpětná vazba je fajn. Chci psát o tom, co vás zajímá. Každé pondělí vyzívám čtenáře na twitteru (protože to je můj hlavní komunikační kanál) k otázkám a žádostem do úterního článku. Tím však rozhodně nechci diskvalifikovat nikoho, kdo twitter nemá. Pošlete mi kdykoliv po odehraném víkendu své otázky a nápady (třeba emailem na robekjiri@gmail.com), prostě co vás zajímá, a já se pokusím odpovědět, jak bude v mých silách.

Zajímal by mě tvůj názor na DE Franka Clarka (Seattle Seahawks), kolik by si mu dal, když se mu nelíbí Franchise Tag? (Michal)

Díky, to je rozhodně zajímavý dotaz. Dohody o nových smlouvách obvykle vycházejí z podobných příkladů, a to těch nejaktuálnějších. Je to takový výchozí bod jednání. Stačí najít podobného hráče, na stejné pozici, s podobnými statistikami a profilem a od toho se odpíchnout. Frank Clark je skvělý hráč, vynikající pass rusher, který si vloni připsal 14 sacků. Byl to pro něho přelomový rok, pro Seattle byl v obraně klíčovým hráčem.

Ideálním srovnání nám poskytnou tito hráči: Trey Flowers, který obdržel od Detroitu kontrakt na 5 let, $90M dolarů, z toho $56M garantovaných. Dee Ford, který právě podepsal novou smlouvu se San Franciscem znějící na 5 let, $85M dolarů, z toho $33M garantovaných. Či ZaDarius Smith, ten podepsal v Green Bay, na 4 roky, $66M dolarů, z toho $20M garantovaných.

Clark si letos přinejhorším přijde na $17.12M Franchise Tagu. Nová smlouva by tedy v garantovaných peněz měla jednoznačně tuto sumu překonat, aby pro něho vůbec dávala smysl. A jeho agent rozhodně nebude troškař, nejspíš bude chtít alespoň o píď překonat naposledy nastavenou laťku, takže se pozorně podívejte na kontrakt Trey Flowerse a pár drobných přihoďte. Nic menšího nečekejte. A to ještě na tagu visí další podobný hráč, Demarcus Lawrence (Dallas Cowboys). Jeho smlouva ještě může s laťkou pořádně zahýbat.

Vím, že je to utopie, ale vidíš možnost nebo vypíchni hráče, kteří se vzdali peněz, aby v týmu měli lepší spoluhráče. (Michal)

Krátká odpověď: Je to utopie.

Dlouhá odpověď: Nedávná historie ukazuje, že takové případy jsou vzácné. Pokud hráč přijme nižší plat, než kterého by mohl opravdu na volném trhu dosáhnout, je to obvykle ze dvou důvodů. Buďto je natolik spokojen v současném angažmá (potažmo místě bydliště), že je ochoten podepsat nový kontrakt na stávajícím místě za méně výhodných podmínek, než by dostal jinde (příklad letos: Anthony Barr). Nebo si záměrně vybere cílový tým, ve kterém má větší šanci na zisk Super Bowlu či je pro něho jinak atraktivnější, ačkoliv nabízí méně peněz (příklad vloni: Ndamukong Suh).

V podstatě jediný hráč, který podepsal v týmu v posledních letech opravdu výrazně pod cenou je Tom Brady v New England Patriots. V roce 2018 podepsal dvouletou smlouvu na $15M za rok, ačkoliv ostatní quarterbeci svými smlouvami už pomalu atakovali 25 miliónovou hranici. Jenže to by jistě nebylo možné, pokud by neměl za zády 20 let vysokých příjmů a manželku, která to celé hravě strčí do kapsy. Takže ano, je to utopie.

Jedna strana mince jsou totiž peníze jako takové, druhá pak uznání a pozice týmu, které z výše výplaty plynou. A jelikož to je veřejná informace, plus fotbalové kariéra není věčná, hráči musí maximalizovat svou cenu, dokud to jde. Nezapomínejme, že za ně v drtivé většině případů jednají agenti. A ti mluví jen jednou, a to zcela jasnou, řečí.

Čtení pro náročné (v angličtině)

PFF’s 2019 NFL Free Agency Deal Grader

When a Guarantee Isn’t Guaranteed

Co nás čeká příště

Příští velká věc v kalendáři NFL (angl. the next big thing) není nic menšího než NFL Draft. To magické datum je 25. dubna. Jedná tradičně o čtvrtek. První den je na pořadu první kolo, v pátek kolo druhé a třetí, v sobotu čtvrté až sedmé. Čtvrteční večer bude, předpokládám, už tradičně provázet Draft párty. U mě bude tradiční událostí komunitní NFL draft na počátku draft týdne, detaily se dozvíte zavčasu. To jen takové škádlení s měsíčním předstihem.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube