Kyler Murray
Kyler Murray, jednička NFL Draftu 2019

WQB: NFL Draft

Největší událost NFL offseason je za námi. Přinesla jak očekávané tahy, tak některá nečekaná rozzuzlení. A tom bude dnešní článek.

Hodnotit draft ihned poté je ošemetné, vlastně je to jen takové papírové cvičení o ničem. Opravdu zhodnotit jej můžeme tak za 3-4 roky, až nám hráči a jejich týmy ukážou, co s danou volbou doopravdy provedli a jak moc se jednotlivci prosadili. Jenže to bych pak neměl o čem psát, že? No tak alespoň zdrbnu týmy vzhledem k tomu, jak naložili s jednotlivými volbami z hlediska jejich hodnoty, z hlediska očekávané draft pozice hráče, z hlediska pohybu týmu na draftu a z hlediska týmových potřeba a slabých pozic v kádru. A přidám svůj názor a dojmy, ostatně jako každý rok.

Pokud hledáte nějaký souhrn či soupis jednotlivých voleb, tady jsou nějaké odkazy, jež vám pomohou. Texty jsou v angličtině, ale to už dneska přeci není pro většinu problém a jména jsou jména. Známky a hodnocení berte s rezervou, je to jen jeden z názoru, který v dlouhodobém horizontu neznamená vůbec nic.

Draft volby jednotlivě s popisem Sports Illustrated

Draft analýzy jednotlivě od ESPN

Hodnocení draft class od Pro Football Focus

Arizona Cardinals

Na prvním místě zaznělo jméno Kyler Murray a překvapení to určitě nebylo. Moji čtenáři vědí, že jsem byl jednoznačně pro. Murray může být opravdu tak dobrý a Arizona s trenérem Kliffem Kingsburym je pro něj ta nejideálnější situace, do jaké mohl přijít. Nečekejte zázraky už v první sezóně, na to je kádr Arizony až příliš děravý. Ale za rok či za dva z toho bude buďto mašina nebo vyhazov pro všechny zúčastněné. Tlak na výkony bude enormní.

Co kluci v Arizoně totálně zbodali byla horká brambora jménem Josh Rosen. Dlouho s tím dělali drahoty, neměli žádný trejd připravený a když už konečně nabídli Rosena v předvečer draftu na trejd za volbu v prvním kole draftu, ukázalo se, že jim ji nikdo nedá. Washington se jim doslova vysmál do telefonu. A jak mizeli quarterbeci v prvním kole, cena šla dolů a dolů. Jedinou destinací nakonec zůstalo Miami a Arizona ještě může být ráda, že jim byli ochotni dát volbu na konci druhého kola. Dolphins z tohohle kolotoče vyšli jako jednoznační vítězové a získali potenciálního franchise quarterbacka doslova za pytlík chipsů. A pokud to nevyjde, bolet je to nebude.

Jestli to někdo zvládl s grácií, tak právě quarterback Josh Rosen. Navzdory všem spekulacím se zúčastnil všech dosavadních týmových aktivit. Nehrál si na uraženého. A do poslední chvíle věřil, že mu patří budoucnost v týmu, který si ho vloni vybral v prvním kole draftu. Po trejdu do Miami všem poděkoval, popřál Murraymu hodně štěstí (dokonce mu nabídl ke koupi za dobrou cenu jeho byt v Glendale) a ještě se den nato zúčastnil místní charitativní akce pod záštitou Larry Fitzgeralda. A prý, že tu jsou pochyby o jeho charakteru. Spíše se všichni bojí jeho intelektu a širokých zájmů. Jako by pro fotbalisty musel být jediným smyslem života fotbal. To je přece nesmysl.

Quarterbeci

Jako jedno velké přeplacení vypadá tah Giants draftovat Daniel Jonese na šesté pozici. To je tak, když se na nějakého quarterbacka v draftu upnete, ačkoliv to nemá reálný základ. I díky tomu mohli Washington Redskins poměrně v klidu sedět a čekat až jim Dwayne Haskins padne do klína na patnáctce. Skvělou hodnotu pak urvali Denver Broncos, ve druhém kole na pohodu Drew Locka. Podle zákulisních zpráv byl každý tento jeden quarterback pro daný tým na špici jejich QB žebříčku. I to o mnohém vypovídá. Letošní ročník quarterbacků je obecně hodnocen jako velice slabý, ostatně každý z quarterbacků má nad hlavou nějaký ten velký otazník, počínaje už Kyler Murraym. Kdo si počkal, ten neprohloupil.

První kola

Podle mého názoru byl nejlepším hráčem celého draftu (pokud nebudu přihlížet k hodnotě pozice) defenzivní tackle Quinnen Williams. Dobrá práce Jets, na trojce nebylo co řešit.

Sedmá volba celkově, jistý Josh Allen (LB, Jacksonville Jaguars). Víte, kdo byl draftovaný jako sedmička celkově vloni? Jistý Josh Allen (QB, Buffalo Bills).

Buffalo Bills toužili po DT Ed Oliverovi a když byl ještě na devítce k dispozici sotva tomu mohli uvěřit. Opět skvělá hodnota na dané pozici.

Denver Broncos s desátou volbou přemýšleli o výběru linebackera Devin Bushe, jenže s neodolatelnou nabídkou přišel Pittsburgh Steelers, a tak volba měnila ruce. Oceláři to odhadli tak akorát, protože přesně po tomhle hráči tolik toužili. Ztracených picků v pozdějších kolech nemusí litovat, špičkového středního linebackera stylu Bushe přesně potřebují a od zranění Ryan Shaziera je to achilova pata týmu. Ani Broncos nemusí ztráty litovat, kromě extra voleb navíc si na dvacáté pozici přišli na parádního tight enda Noah Fanta, který se jim moc a moc hodí.

To, jak Philadelphia Eagles předskočili trejdem Houston, aby jim pod nosem sebrali ofenzivního tackla Andre Dillarda je majstrštyk prvního kola. Bylo veřejným tajemstvím, že ho Texans zoufale chtějí. O volbu později se tedy museli ‘spokojit’ s volbou Tytuse Howarda. Který z těchto dvou ofenzivních tacklů nakonec vyjde lépe ukáže až budoucnost, a jelikož Houston získal posilu do ofenzivní lajny, kterou tak potřebuje, nijak dramaticky litovat nemusí.

Atlanta Falcons použila svou volbu v prvním kole draftu (14. celkově, OG Chris Lindstrom) a skrze trejd také volbu na konci prvního kola (31. celkově OT Caleb McGary), k zisku dvou ofenzivních linemanů. Zatímco se to může zdát jako trochu uspěchané, mě se to líbí. Ofenzivní lajna je napříč celou NFL problémová pozice a prakticky každý tým se potýká s jejími nedostatky. Dvě okamžité posily do základní pětky nelze kritizovat, i když jejich defenzivní lajna by taky užila trochu té pozornosti.

Začátek druhého kola, to je tradičně místo, kde se dá získat kupa hodnotných voleb, které se jednoduše nevešli do kola prvního. CB Byron Murphy do Arizony, OT Jawaan Taylor do Jacksonville, OG Cody Ford do Buffala, OT Dalton Risner do Denveru a CB Greedy Williams do Clevelandu. To se mi líbí.

Módní policie

Draft je pro hráče, kteří se samotné ceremonie zúčastnili osobně, také první příležitostí, jak se prezentovat před většinovou veřejností. A ukázat vkus a styl. No, ne každému se to povedlo.

DT Christian Wilkins (Miami Dolphins): Nestačilo, že skvěle vypadal v bílém sáčku ve stylu Power Rangers (pozn. přezdívka loňské defenzivní liny univerzity Clemson), ale navíc přidal ještě parádní “chest bump“ na NFL komisaře Roger Goodella a upravil mu záda. Příležitost, takhle se opřít do šéfa svých budoucích šéfů, už nikdy mít nebude. Za mě jednička.

QB Kyler Murray (Arizona Cardinals): Stylové, sladěné a padnoucí. Nicméně, módní police WQB uděluje pokutu 15 dřepů za příšernou barvu.

LB Devin Bush (Pittsburgh Steelers): Uh, oh. Co to je? Kazajka pro chovance ústava docenta Chocholouška? Zatčen!

Letem Světem

Kluci, kdo jste byli na NFLcz draft párty: díky za fajn večer v dobré společnosti.

Hodně ve špatném světle vypadá incident Tyreek Hilla, při kterém přišel ke zlomené ruce jeho tříletý syn. Na světlo světa vyšly audio záznamy hádky s jeho snoubenkou, a to co říká, není vůbec hezké. Policejní vyšetřování bylo znovu otevřeno, ačkoliv původně se žalobce rozhodl nepokračovat v obvinění, jelikož nebylo možné zjistit, který z rodičů je vinen. Dnes se do toho nebudu nořit hlouběji, ale nějaké ta suspendace ho stoprocentně nemine a není nereálné, že v NFL skončil nadobro. Chiefs si svou první volbou v letošním draftu (v druhém kole) vybrali rychlého wide receivera Mecole Hardmana. Náhoda? Stěží.

Na obálce hry Madden 20 bude QB Patrick Mahomes (Kansas City Chiefs). Další tvrdá rána pro tento tým, tedy pokud věříte v kletbu Maddenu.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Díky posílám těmto štědrým dárcům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel a Tomáš Dostál.

Dotazy a žádosti čtenářů

Zpětná vazba je fajn. Chci psát o tom, co vás zajímá. Každé pondělí či úterý vyzívám čtenáře na twitteru (protože to je můj hlavní komunikační kanál) k otázkám a podnětům do WQB článku. Tím však rozhodně nechci diskvalifikovat nikoho, kdo twitter nemá. Pošlete mi kdykoliv své otázky a nápady (třeba emailem na robekjiri@gmail.com), prostě co vás zajímá, a já se pokusím odpovědět, jak bude v mých silách. To zajímavé pochopitelně zveřejním.

Zajímá mě, jestli si Miami pomohli tradem Rosena za hubičku a co říkáš na souboje v AFC East, kde se potkají tři z pěti quarterbacků loňského draftu a Tom Brady? (Aleš)

Díky za dotaz. Už z mých předchozích slov je jasné, že jsem velký fanda trejdu pro Joshe Rosena z pohledu Miami. Jestli si pomohli? Jejich dosavadní top quarterback je Ryan Fitzpatrick, samozřejmě že si pomohli. Nevidím jediný důvod, proč by neměl být Rosen novým starting quarterbackem. Trenér samozřejmě bude omílat písničku o tom, jak si to o pozici v týmu rozdají v preseason a jak si to bude muset zasloužit, ale ruku na srdce. Kdo by chtěl, aby v jeho týmu hrál Fitzpatrick, když máte Rosena?

A jak to bude v AFC East? Je asi bláhové si myslet, že to dopadne jinak než obvykle. Dokud je u kormidla Patriots B+B, je divize AFC East jedna z jistot NFL. Ale bude zajímavé vidět, jak quarterbeci Darnold, Rosen a Allen uspějí v přímém porovnání. Co víc si přát.

Co nás čeká příště

Kluci a holky, rok se s rokem sešel a já tu na vás mám zase jednou takový menší apel či výzvu. Už jsem to nabízel vloni a mělo to úspěch. Takže: Je tu hodně z vás, kteří svůj oblíbený tým sledujete zblízka a třeba o něm i píšete blog nebo facebookovou stránku. Nebo nic, ale chtěli byste. Mám pro vás příležitost, jak se vyjádřit a zviditelnit. Napište o svém týmu pár odstavečků nebo klidně dlouhý článek a pošlete mi ho. Jak hodnotíte jeho offseason? Co říkáte na draft? Na zisky volných hráčů? Na nejposlednější události? Na cokoliv kolem týmu? Já ho zveřejním skrze svůj článek a vašemu oblíbenému týmu se tak dostane větší a širší pozornosti. Na oplátku získáte případnou propagaci svého jména, své stránky, svého blogu, který touto cestou můžete v rámci článku uvést v pozornost a třeba vychválit do nebes. A já bude jen rád za obsah.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube