QB Daniel Jones
QB Daniel Jones

Rekapitulace draftu Giants

Je nadraftováno, budoucnost je nastolena. Giants získali 10 nových hráčů, 3 v prvním kole, 7 v těch dalších. Věřím, že nějaká ta kvalita se určitě najde.

A že to kádr potřebuje. Jako sůl. Hlavně obrana nápadně připomínala cedník. Teď už je to o něco lepší. Už v prvním kole ji Giants výrazně posílili do středu lajny i dozadu. Z defenzivního tackla Dexter Lawrence i CB Deandre Bakera by se mohl vyklubat vysoce kvalitní hráč, který rovnou zapadne do základu. Dojmy a pojmy z prvního kola draftu najdete v článku z pátku:

První kolo draftu: QB Jones, DT Lawrence a CB Baker

K tomu bych dodal pár vět.

Daniel Jones je budoucí franchise quarterback New York Giants, ať už se nám to líbí nebo ne. Vůči hráči není příliš fér ta negativní vlna kritiky, která se strhla kolem jeho brzkého draftu, ale i to, jak tento nemilosrdný start zvládne hodně napoví o jeho psychické odolnosti, kterou na pozici QB v NFL potřebujete.

Obecně letošní výběr quarterbacků vyvolává tolik různé reakce a hodnocení, že opravdu nelze jednoduše kategorizovat. Každý je jiný a každý z nich dozrával ve zcela jiném prostředí, s nímž se musel popasovat. Je to jako srovnávat hrušky a jablka. Třeba takový Drew Lock šel až v druhém kole, protože na každý jeho highlight najdete protipól. Dwayne Haskins má resumé jako blázen, ale také se na draftu nedočkal extra velkého zájmu, jak se asi čekalo. Jeho výkony z letošní univerzitní sezóny jsou hodně nafouklé výbornými receivery a lajnou, jež měl k dispozici a mnozí se logicky bojí dělat závěry z jedné takto podařené sezóny. Nejtěžší situaci měl Jones, za děravou lajnou na universitě Duke a s mizernými receivery doslova bojoval o holý život. Přičemž už ale odehrál plné 3 sezóny a zažil leccos. Vypracoval se z ne-rekrutovaného středoškoláka (angl. walk-on), až v MVP letošního Senior Bowlu a volbu v prvním kole draftu. Srovnávat je proto tuze těžké a univerzální šablona neexistuje.

Stále však platí, že celkově byl tento ročník quarterbacků hodnocen hodně slabě oproti třeba loňsku. Trh v tomto smyslu promluvil jasně, když se do draftování quarterbacků nikdo moc nehrnul. Ani já jsem nebyl z většiny nějak extra unesený a možná bych byl skoro raději, pokud by Giants posilovali do obrany a otázku quarterbacka ještě odložili o rok. Zvlášť když se k nim propadl pass rusher Josh Allen. Generální manažer před draftem tvrdil, jak to nebude cpát na sílu a vybere nejlepšího hráče na boardu, ale nakonec udělal přesný opak. Bohužel, pokud se zafixujete (tak jako Giants) na určitého quarterbacka a věříte, že on je budoucností vaší franchise, pak není žádná pozice na draftu dost vysoká. A tak nezbývá než chápat jeho volbu už na šesté pozici. Jak stále opakuji, více než vzít QB, který neuspěje, se generální manažeři bojí toho, že jim pod rukama unikne franchise quarterback.

Ke smůle Jonese však první volba Giants přišla na řadu už na šestém místě, tedy v top 10. A s touto pozicí jdou ruku v ruce jistá očekávání. Sexy pick hráče, kterého lze snadno prodat fanouškům. Mega talentovaného hráče, který dokáže zázraky a jeho kariéru lemuje buďto hromada highlightů nebo potenciál a atletické proporce skrze střechu. A ani jedno z toho Daniel Jones není. A tak místo pompézního okamžiku odhalení quarterbacka, který vytáhne Giants z dlouhodobé mizérie a nahradí na piedestalu povadajícího Manninga, jsme se dočkali momentu neuspokojivého překvapení.

V takový moment nemají přeci fanoušci týmu protáhnout obličej zklamáním. A když musí vedení týmu na tiskovce svou volbu ospravedlňovat, místo toho, aby přijímalo gratulace, něco je špatně. Očekávání by jistě byla jiná, pokud by si Giants vybrali Jonese třeba až v závěru prvního kola. Na šestce je prostě výběr quarterbacka kalibru Jonese snadným terčem kritiky.

Přesto je na místě být fér a dát mu šanci. Jones rozhodně není špatný quarterback a lze vidět kvality, pro které si jej GM Gettleman tak zamiloval. Je zkušený dříč, který převyšuje své vrstevníky dospělostí a klidem, s jakou zvládá tlak. S mizerným týmem Duke dokázal uhrát bilanci 8-5, což je samo o sobě zázrak. Highlightů najdete málo, protože na rozdíl od svých souputníků měl Jones neustále minimum času za ofenzivní lajnou a těch dlouhých pasů, co mu jeho receiveři dropnuli, by se jeden nedopočítal. Není proto divu, že statistiky ho nemají příliš rády a ani od PFF se vysokých hodnocení nedostává. Navíc to není, kým Jones je. Jako quarterback žije především z rychlých readů obrany, přesných pasů nakrátko a dobrých rozhodnutí. K tomu přidává tvrdost a nebojácnost v kapse a překvapivě dobré atletické schopnosti při improvizacích. Asi nejlepším srovnáním mě napadá Alex Smith. A charakterově není co vytknout.

I to je důležitou součástí pozice, jež ho čeká v New Yorku, kde momentálně drží místo Eli Manning. S Jonesem na lavičce nehrozí žádná kontroverze, jako kdyby tam byli ambiciózní borci typu Murrayho nebo Haskinse. Manning a Jones se navíc dobře znají a přechod od jednoho k druhému by měl proběhnout bez problémů. Tým Giants je pro něho dobrý fit. Ofenzíva Pat Shurmura je postavena spíše na rychlejších readech obrany a včasných odhozech, běhové hře a play-action. To mu hraje do karet. Jak dobrým může být quarterbackem v NFL? To zatím nikdo neví a historie ukazuje, že ani týmy v NFL v tomto odhadu nejsou kdovíjak dobré, takže šance tu je, nezbývá než doufat.

A teď už jdeme na ty další volby v kolech 3.-7. (pozn. v 2. kole Giants výběr neměli).

3.kolo (95.celkově), DE Oshane Ximines

Ximines je krajní pass rusher s podivným jménem. Z menší školy (Old Dominion), takže to pro něho bude do NFL velký skok, ale potenciál rozhodně má. Patřil mezi nejproduktivnější hráče první divize. Vloni si připsal 12 sacků a 18.5 skládek pro ztrátu. Jeho resumé (3 odehrané roky na college) se také může pochlubit mnoha vynucenými fumbly, v tom je opravdu dobrý. Obecně nepatří mezi nejlepší atlety ročníku, ale hodně chvály se dostává jeho dobré technice a pracovitosti. Nevypustí jedinou hru. Giants tak získají hráče s velikým potenciálem na pozici, která dává smysl. Vynikající volba.

4.kolo (108.celkově), CB Julian Love

Love je velice solidní hráč, jehož hra mluví sama za sebe. Nepatří mezi nejexplozivnější atlety, a proto se nejspíš propadl až do 4.kola. Na nfl.com byl hodnocen jako pátý cornerback ročníku, přesto šlo na této pozici 11 jiných hráčů před ním. Love je však velice produktivní, vloni se za své výkony dostal do nejlepší sestavy roku (all-american) a je platný jak v coveragi, tak v pomoci běhové hře. Vyniká fotbalovou chytrostí, skvělými instinkty, fyzickou hrou a dobrou agilitou v prostoru. Giants se rozhodně bude hodit.

5.kolo (143.celkově), LB Ryan Connelly

Connelly je klasický střední linebacker. Instinktivní, hodně fyzicky hrající hráč s mnoha zkušenostmi, vysokým fotbalovým IQ a pracovitostí. Nicméně průměrný atlet. Asi jste zaznamenali trend, jakým se Giants vydali ve středních kolech draftu a Connelly do něj přesně zapadá. Tito hráči se nejpravděpodobněji nestanou hvězdami ligy, ale poctivě odvedou svoji práci a týmu dodají tolik potřebnou hloubku kádru, která Giants momentálně tak zoufale chybí.

5.kolo (171.celkově), WR Darius Slayton

Slayton je explozivní a ultrarychlý wide receiver, který roztahuje obrany do hloubky (40 yardový sprint udělá za 4.39 sekund). V útoku univerzity Auburn byla jeho role poměrně limitovaná na dlouhé routy za obranu nebo screen passy. Je v tom však dobrý, až na nějaké ty zbytečně dropnuté míče. Podobná role ho nesjpíš časem čeká i v Giants, neboť opravdu rychlý wide receiver v kádru momentálně chybí.

6.kolo (180.celkově), CB Corey Ballentine

Ballentine je atleticky dobře vybavený prospekt z menší školy s dobrými instinkty, ale nedokonalou technikou a stylem. Klasická volba v pozdním kole, jehož cesta do týmu povede nejprve přes special týmy.

Coreyho potkala hned po draftu tragédie, když byl v neděli nechtěným účastníkem přestřelky, při níž zemřel jeho kamarád a spolustudent. Sám Ballentine byl zraněn, ale nic vážného. Detaily zatím nejsou známy.

7.kolo (232.celkově), G/T George Asafo-Adjei

Asafo-Adjei hrál ofenzivního tackla v běhově orientovaném útoku Kentucky, atleticky je však spíše projektovaný jako guard. Nechybí mu velikost, síla a dobrá technika při běhových blocích, v passové hře je však vidět jeho nedokonalá technika a limitovaná pohyblivost. Pozdní volba draftu, jež bude bojovat o své místo na lavičce týmu. Asafo-Adjei byl spíše projektován jako nedraftovaný hráč a po telefonátu z Giants neskrýval svou radost.

7.kolo (245.celkově), DT Chris Slayton

Shoda jmen s receiverem vybraným v 5.kole čistě náhodná. Slayton je klasický defenzivní tackle specializující se na zastavování běhů, což byla jeho primární role v obraně Syracuse, kde odehrál 4 roky. Nechybí mu pracovitost, ale jak už to u těchto pozdních picků bývá, postrádá elitní atletické vlastnosti a techniku. Bude bojovat o místo v širším kádru.

Dojmy

Hodně se mi líbí volba DE Ximinese a CB Lova. Myslím, že z obou se mohou vyvinout velice platní hráči. V pátém a dalších kolech už je to loterie a šance najít dobrého hráče poměrně nízká. Uvidíme, zdali se někdo chytí.

Obecně byl vidět v draftu důraz na defenzívu, což kvituji. Nedočkal jsem se však žádné opravdové posily do ofenzivní lajny, a to je škoda. Především pozice pravého tackla potřebuje pozornost a já tuším, že Giants ještě přivedou nějakého zkušeného hráče, aby nahradili Chad Wheelera. Údajně by to měl být Mike Remmers (ex-Vikings), který se zotavuje z operace a až projde zdravotní prohlídkou, měl by se k Giants přidat.

zdroje: espn.com, giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter