Big Ben vs. Colts
Big Ben vs. Colts

WQB: Pittsburgh Steelers a Indianapolis Colts offseason

Dnes spolu sjedeme letošní offseason hned dvou týmů, takže článek bude doslova nabitý informacemi.

Jsem neskutečně mile překvapen, jak moc jste se vy, fanoušci NFL, chytili mé výzvy. Posíláte mi offseason review svých oblíbených týmů jako na běžícím pásu. Až tak, že mi v podstatě nezbývá než začít vydávat dva týmy v jednom týdnu. Díky.

Začneme u Steelers. Následující řádky pro vás sepsal fanoušek s přezdívkou VojTEKK:

Pittsburgh Steelers

Klidně neklidná doba v Pittsburghu.

Často slýchávám názor, že sezóna v NFL je příliš krátká a že kromě draftu fanoušek nemá co sledovat. Pokud fandíte Pittsburghu Steelers, tak tento pocit se po minulé sezóně rozhodně nemohl dostavit. Pojděte se tedy se mnou podívat za ohlédnutím za offseason Pittsburghu Steelers.

Trable v ráji

Ani jsme se nestihli oklepal z toho, že jsme nepostoupili do play-off a už se začaly objevovat první problémy. Poté, co do posledního zápasu nenastoupil Antonio Brown, a ještě se v poločase vytratil ze stadionu, jsme se dozvěděli, že AB nekomunikuje s trenérem, je nespokojený s Benem Roetlisbergerem a že tým uvažuje o jeho prodeji. Je logickým krokem, že pokud to hráč dotáhne až tak, že nekomunikuje s vedením, přijde odpověď v podobě prodej. Samozřejmě, když jsem někdy přemýšlel nad tím, jakou cenu by mohl AB mít při tradu, nikdy jsem si nemyslel, že to bude 66. a 142. pick letošního draftu. Na all-pro receivera cena nic moc, ale bohužel po vystupování, které AB předvedl, nutno říct, že musíme být rádi i za tuto cenu. Dalším faktorem, který snižoval cenu kromě věku, bylo to, že zájemců o problémového hráče nebylo příliš mnoho. A tak se AB mohl konečně stěhovat do Raiders. Jako fanoušek mám samozřejmě obavy o to, zda se nám podaří zacelit ztrátu yardů i touchdownů, ale poté co AB na Twitteru rozjel sociální válku, ze které jsme se dozvěděli, že Big Ben ABho nikdy nepozval domů, JuJu může za neúspěchy v sezóně atd., tak musím konstatovat, čert to vem. Buďme rádi za to, že už je pryč…

Další velkou ztrátou, kterou jsme museli zkousnout, byl odchod Le’Veon Bella. V uplynulé sezóně stávkoval, když nepodepsal další franchise tag, a tak se dalo usuzovat, že z logiky věci asi Bell nebude mít zájem s námi už dále vyjednávat o smlouvě. Raději zvolil cestu odchodu. Jediný vážný zájem projevil New York Jets, se kterými podepsal nový kontrakt a my bychom měli do dalšího draftu získat compensatory pick v 3. kole.

Opět můj pohled na věc je takový, že na tuto ztrátu jsme měli daleko více času, abychom se na to připravili a smířili se s tím, že Bell půjde pryč. Co je ještě důležitější, tento čas na přípravu měl především tým a naši running beci, kteří se svých úloh zhostili se ctí. Neobával bych se toho, že bychom měli mít větší problémy s hýbáním míčem po zemi.

Mezi další odchody, které ale proběhly bez zbytečných nenávistí, je trade OT Marcuse Gilberta do Arizony Cardinals za 207. pick draftu. Odešel LB Jon Bostic. A S Morgan Burnett, který požádal o uvolnění. Poslední dva jmenovaní nejsou žádný velký problém a Steelers mají moji plnou důvěru, že tyto hráče nahradí ještě lepšími hráči. Co mě trápí víc, je zásah do ofenzivní lajny, kde jsme vyměnili výše zmíněného OT Marcuse Gilberta, ale především jsme přišli o trenéra OL Mike Munchaka, což by mohl být větší problém. Optimističtější pohled je ten, že ho nahradil Shaun Sarrett, který je u týmu od roku 2012 a od roku 2018 byl asistentem trenéra OL, takže by se nemělo moc měnit a schéma by měl mít naprosto v malíku. Navíc se může opřít o Pro Bowlery Alejandra Villanueva, DeCastra a Pounceyho, tak snad bude vše bude klapat tak jako vždy.

Kdo nově oblékne dres Steelers v nadcházející sezóně

Poté, co se rozjel trh s volnými hráči, domníval jsem se, že příliš velké vzrušení v táboře Steelers nenastane. Ale Pittsburgh se rozhodl tuto offseason pojmout prostě jinak. Přišel CB Steven Nelson, WR Donte Moncrief a LB Mark Barron. Jak už jsem naznačoval v předchozích řádcích, na poměry Steelers poměrně velká aktivita.

Nelson byl podle PFF pátý nejlepší cornerback na trhu, jednalo se o CB1 v Chiefs (což v tak děravé secondary nebyl zas tak velký problém), v ideálním věku (26), v sezóně 2018 byl opravdu prověřen. Jeho směrem letělo 113 passů. Podle PFF si vysloužil známku 72,1, což je jeho kariérní maximum. Z mého pohledu velmi dobrý tah od Steelers, protože naše secondary se můžeme pouze lepšit. V roce 2018 jsme nedokázali vyprodukovat dostatečný počet turnoverů, Artie Burns se zatím jeví jako bust a Joe Haden nemládne.

WR Moncrief nikdy neměl moc štěstí na QB, proto se se ze statistik špatně hodnotí. Po své nováčkovské sezóně, kdy za svými zády měl Andrew Lucka, to šlo strmě dolů a házeli na něj už jen mizerní QB. Každopádně já to vidím tak, že Donte bude perfektní cíl do endzóny a na dlouhé přihrávky. Rozhodně se nejedná o náhradu za ABho, ale pro hráče fantasy footballu bych řekl, že tento hráč by mohl být celkem slušný zásobovač bodů. Pokud vydrží jeho zdraví, což je jeden z otazníků.

Barron je lehce poddimenzovaný inside linebacker, kterého vidím jako ideálního tvrdě tacklujícího hráče na zastavování běhů soupeře. Rozhodně nepůjde o generála obrany a hráče, který by měl být posílán do coverage proti tight endům, ale pro rozšíření hloubky soupisky je to slušná posila.

Draft

Nyní to nejdůležitější, co určuje, zda váš tým v nadcházejících letech bude konkurenceschopný a bude bojovat o play-off nebo budete živořit u dna své konference či divize. Ano, řeč je o draftu mladých talentů.

1. kolo

Pokud by se v každém kole draftu udělovala cena „The most bold move“, myslím si, že GM Steelers Kevin Colbert by musel figurovat v top 3 každého analytika. Steelers se posunuli na boardu směrem nahoru o deset pozic na desáté místo celkově. Směnili ho z Denverem Broncos. Cena nebyla nízká, pick č. 20, 52 a pick ve 3. kole v nadcházejícím roce. A náš pick? Devin Bush, ILB z Michiganu, který by měl zacelit díru po Ryanu Shazierovi. Pokoušeli jsme se o to od doby, co se Shazier zranil v zápase proti Bengals před dvěma lety. Teď se to snad povedlo, podle analýz jsme získali hráče, který přijde na první down a odchází až když protější tým puntuje. Dokáže pokrýt svou rychlosti prostor od sidelajny k sidelajně, rychlostně nemá problém s tight endy ani receivery. Otázkou je, jak dokáže tyto protihráče pokrýt výškově, na svou pozici je spíš menšího vzrůstu. Co mu však nebylo dáno do vínku ve výšce, dohání v atletičnosti, agresi a schopnosti se vyhýbat blokům. Navíc je zvyklý řídit obranu, což je podle mého soudu nenaučitelná zkušenost a hráč jí musí mít v sobě. Myslím si, že pokud Devina nezastaví zranění, tak máme na dlouhá léta kapitána obrany, jak se na blitzburgh sluší a patří.

3. a 4. kolo

Vzhledem k tomu, že jsme dali Broncos svůj pick v druhém kole a v něm začali hned na začátku mizet cornerbackové, moje myšlenka podívat se do druhého kola nějakým posunem do pozdní fáze a sebrání nějakého CB přestala dávat smysl. Proto se pojďme mrknout na třetí a čtvrté kolo. Na začátku třetího kola jsme na pozici 66 vzali Diontae Johnsona, WR z Toleda a poté na pozici 83 Justina Layneho, CB z Michigan State. V naší jediné volbě ve čtvrtém kole na pozici 122 jsme si vybrali Bennyho Snella Jr., RB z Kentucky.

Teď něco málo k samotným hráčům a k tomu, co si o nich myslím. Pojďme hezky popořadě, tedy začneme Diontaem Johnsonem. Tento hráč pochází ze stejné univerzity jako AB, vzali jsme ho za pick, který jsme získali za trade ABho, ale asi nečekejme, že se bude jednat o dalšího ABho, ale co my víme, jedno je totiž jisté, Pittsburgh Steelers umí najít talent mezi receivery v hlubokých vodách draftu. Osobně si slibuji od Johnsona, že do týmu přinese univerzálnost. Tohoto hráče můžeme využít na returnech, sweep runech, screenech, může se hodit jak na vnější post ale i do slotu. Mezi jeho slabiny bych zařadil vzrůst, není to žádný Julio Jones, má zrychlení, ale ne úplně top speed a není to ani perfektní route runner.

Jelikož top conerbackové vymizeli na začátku druhého kola, tak jsme vzali až CB ve čtvrtém kole a zde jsme šli především po ukázkových parametrech, které prostě chcete u CB mít. Chybí mu opět top speed, ale dohání to svou výškou a rozpětím rukou. Justin byl projektován jako „late 2nd round“ talent, takže vzít ho ve 4. kole je velmi slušný tah. Navíc pokud se neprosadí, není to takový problém, jako když vezmete v prvním kole Artieho Burnse a ten hraje tak, jak hraje. Za Nelsonem, Hadenem a Hiltonem může vyrůst ve stabilní článek naší obrany.

Benny Snell Jr. je klasický RB ze staré školy, který v našem kádru chyběl, žádné tanečky ani catche, ale běhy sever-jih a boj o každý inch navíc, ideální na situace 3rd&1 a 4th&inches. Navíc zde jsou ve hře geny. Jeho táta byl back v NFL, strýc prakticky rozhodl SB III. To jsou plusy, které ve Steelers mají rádi. Rozhodně si myslím, že se do rotace dostane.

5. až 7. kolo

Zde už opravdu jen zkratkovitě, nemám tyto hráče úplně nakoukané, ani jsem nezískal mnoho informací, aby to stálo za překlad. U většiny čekám, že se zapojí především ve special týmech a že i tam potřebujeme posily. V mnoha zápasech minulé sezóny jsme mohli pozorovat především u těch defenzivních special týmů minuté skládky, špatný posun celé obrany a končilo to pak kick a punt returny až na půlku a i dál.

Ke konkrétní jménům, které mě zaujala: Zach Gentry je obrovský tight end, se kterým bude ještě mnoho práce, především v tom, abychom ho naučili kvalitně blokovat. Každopádně Big Ben má rád vysoké tight endy, a tak jestli někde by se mohl Gentry prosadit, pak Steelers se jeví jako dobré místo.

Další zajímavou posilou by mohl být Isaiah Buggs, který může hrát jak defenzívního tackla, tak i enda. Na to, aby se prosadil, bude muset zamakat na fyzičce, asi také shodit pár kilo. Poté by mohl klidně nahradit McCullerse, který se příliš moc neprosadil a neoslnil.

OTA (offseason training activity)

Tady už opravdu jen pár vět z aktuálního dění. Tyhle předsezónní tréninky moc zajímavých zpráv nikdy nepřinesou a když, tak se většinou jedná o velmi nepříjemné zprávy o zranění nějakého hráče. Proto jsem rád, že asi za nejpodstatnější zprávu z OTA Steelers mohu označit to, že Ben Roethlisberger poprvé od konce sezóny mluvil s médii, kde se mimo jiné vyjádřil i k Antoniu Brownovi, označil ho stále za přítele a bude dělat vše pro to, aby své přátelství s ním dal opět dohromady, ale že mu bohužel nebere telefon. Reakce ABho na sebe nedala dlouze čekat, když na svůj twitterový účet postnul zprávu: Two face…

Jak je vidět, trable v ráji stále trvají a já, jako dlouholetý fanoušek Pittsburghu Steelers, se nemohu dočkat, až nová sezóna odstartuje naplno. A my se přestaneme nípat v malichernostech a začneme řešit podstatné věci. Těmi jsou zapsaná písmena W v kalendáři u jednotlivých soupeřů. Pevně věřím, že jich bude opět více než písmen L a my se opět po roční odmlce dočkáme zápasů (ano, vidíte správně Ů) v play-off.

(VojTEKK)

Jirkův pohled

Sága AB nabrala postupně opravdu nečekaný až přímo komický směr. Nelze mít Pittsburghu za zlé snahu zbavit se ho za každou cenu. Oakland toho chytře využil. Situaci s Le’veon Bellem, tu vymňoukli už dávno a chybou bylo jen, nechat to celé tak vyhnít. Tým si stál za svými zásadami, hráč za svou cenou a s přibývajícím časem se postoje jen utvrdili.

Nadcházející sezóna by měla být ve znamení očistce od všech těchto rozptylujících faktorů. Zbývá se ptát na jediné. Má kádr dost kvality na souboje v divizi AFC North? Soupeři nespí. Cleveland Browns budou divokou kartou divize a Baltimore Ravens také neradno podceňovat. Osobně vidím šance Steelers tak padesát na padesát. Faktorem, na který nelze zapomínat, je zdraví quarterbacka Bena Roethliesbergera (uf, u psaní jeho jména se vždycky zapotím). Vloni odehrál všech 16 zápasů sezóny po dlouhé době.

No a jelikož nekončíme, oslím můstkem navážu na další z týmů, jehož offseason si dnes představíme. Jsou to Colts. A začneme pěkným citátem, který je zvláště v NFL syrovou pravdou. Za příspěvek poděkujte fandovi s přezdívkou BlueR.

Indianapolis Colts

„Nová sezóna začíná pět minuté poté, co skončila ta stará.“

– Arséne Wenger

Ano, už dávno jsme v nové sezóně, některým týmům začala dokonce již v listopadu. Ne tak Indianapolis Colts, kteří, velmi překvapivě, postoupil až do divisional playoffs. Slovo překvapivě je na místě, protože Colts se do vyřazovacích bojů vůbec neměli dostat. Podle některých předpovědí měli dokonce být vůbec nejhorším týmem NFL ročníku 2018. Objektivně je ale potřeba říct, že pro to existovaly pádné důvody: nový trenér, přechod na jiné obranné rozestavení, nejasná situace okolo franchise quarterbacka. Jistě, do týmu přišli noví, mladí, ambiciózní a talentovaní hráči, nicméně měli být podle odhadů potřeba ještě jeden až dva drafty, než měli Colts být znovu konkurenceschopní. Všechno si nakonec sedlo rychle a dobře, tudíž tým s podkovou ve znaku může následující sezónu vyhlížet se značným optimismem a také ambicemi. V následujících odstavcích si řekneme proč.

GM a hlavní trenér

Tým z hlavního města státu Indiana patří k menším a méně bohatým v rámci NFL, na druhou stranu v něm panuje víceméně rodinná atmosféra. Velké smlouvy, drahé posily, palcové titulky, hráči s kontroverzní pověstí, nic toho v souvislosti s Colts nečekejte. Právě to, kromě jiného, v roce 2017 přilákalo Chrise Ballarda. Nový generální manažer vyznává tyto vlastnosti a po více jak dvou letech je třeba říct, že jeho angažování byl skvělý tah. Ballard (a jeho tým) má dobrý odhad hráčů a skvěle komunikuje jak směrem ven, tak dovnitř týmu, především s hlavním trenérem Frankem Reichem. Právě vztah předchozí dvojice Grigson – Pagano byl příčinou mnoha špatných rozhodnutí, a nakonec i důvodem jejich odvolání. Ballard vnímá potřeby týmu a snaží se je uspokojit, což se mu velmi často daří. Jistě, ne vždy všechno vyjde, například na pozici defenzivního enda nevyšli draftovaní Tarell Basham, Tyquan Lewis ani Kemoko Turay. Na druhou stranu se neváhá posunout pořadím draftu dolů, a přesto vybrat skvělé hráče. Tímto způsobem Colts získali Quentona Nelsona a Bradena Smithe.

Do klubové strategie pak perfektně zapadlo angažování Franka Reicha. Ten už u Colts v letech 2008 až 2010 působil, takže šel do známého prostředí, navíc svým naturelem a vystupováním do klubu skvěle pasuje. A hlavně razantně změnil styl hry útoku: už žádné big plays a dlouhé předržování míče, nový trendem se stal rychlý odhoz a opět větší zapojení tight endů. Rovněž běhový útok dostává mnohem víc prostoru a přizpůsobil se modernímu pojetí, kdy se running baci podle potřeby stávají receivery. Abych přesně citoval Doktora: „200 yardů po zemi ve dvou zápasech po sobě nasbírali Colts naposledy v roce 1985!!! Marlon Mack začíná připomínat LaDainiana Tomlinsona v nejlepších letech.“ Poněkud silná slova, ale značný posun tu byl.

Quarterbaci

Největší otazník loňské sezóny. Před jejím startem se množili hlasy, že Andrew Luck už nikdy nebude tím hráčem před zraněním, nebo že dokonce už nikdy nebude hrát NFL. Že situace byla opravdu vážná, potvrdil sám Andrew, který jeden čas uvažoval o konci kariéry. Naštěstí se tak nestalo a po „oklepání rzi“ v září se rozjel ke skvělé sezóně. 430 zkompletovaných přihrávek ze 639 pokusů, QB rating 98,7 a pouze 18x sackován, to jsou nejlepší čísla v jeho kariéře. Plus 39 TD a 4,593 naházených yardů za rekordy příliš nezaostaly. Ale hlavně se mu vyhnula jakákoliv zranění. Právě Luck je základním kamenem celého útoku a bez něj by Colts na play-off mohli rovnou zapomenout. Dvojku mu totiž bude dělat Jacoby Brissett, který v sezóně 2017 sice ukázal určité kvality a podstatné zlepšení, ale franchise quarterback z něj nikdy nejspíš nebude.

Running baci

Mnoho let byla běhová hra Colts pouze na parádu a každý věděl, že v těžkých situacích se vždycky půjde vzduchem. Loni se to konečně změnilo a nyní je to plnohodnotná součást ofenzívy. Velkou zásluhu na tom má ofenzivní lajna, ale o tom níže. Jedničkou na pozici RB bude Marlon Mack, který už v nováčkovské sezóně měl jako dvojka za Frankem Gorem lepší statistiky než on, a tak Colts nedělalo problém zbavit se zkušeného veterána. Mack jako jednička obstál a kdyby zůstal zdravý, jistě by vloni překročil hranici 1 000 yardů za sezónu. Záda mu bude krýt Nyheim Hines, který je prototypem moderního RB a rovněž umí skvěle chytat míč, koneckonců právě on měl třetí nejvyšší číslo v zachycených přihrávkách. Záda jim budou krýt další loňský nováček Jordan Wilkins a zkušený Spencer Ware, který přišel z Chiefs. Všichni čtyři navíc budou stát Colts letos dohromady pouze 3,5 milionu dolarů, tedy polovinu toho, co bere Leonard Fournette z JAX.

Ofenzivní lajna

Málokdy má příchod jednoho hráče (kromě quarterbacka) takový vliv na celý tým, jako měl Quenton Nelson na Colts v sezóně 2018. Dlouhou dobu Achillova pata týmu se jeho příchodem naopak změnila v jeho nejsilnější část, a to takovým způsobem, že OL Colts byla dost možná nejlepší z celé NFL. Andrew Luck asi nevěřil vlastním očím, že mu na zádech po každém druhém snapu nevisí dva soupeři, tak jako tomu bylo v celé jeho dosavadní kariéře v NFL. Spolu s lepšími bloky od tight endů to rovněž posílilo běhovou hru. Byla by chyba opomenout rovněž Bradena Smithe, který byl draftován v druhém kole a jenž zásadně vyztužil pravou stranu. Tady se znovu ukázalo, že pokud chcete kvalitní OL, musíte do ní investovat hodně peněz nebo vysokých draft picků. Do rotace budou k dispozici převážně mladší hráči Le’Raven Clark, Joe Haeg a Evan Boehm, a rovněž dva letošní draftovaní nováčci, Jackson Barton a Javon Patterson ze sedmého kola. Oba čeká dlouhá cesta do základního týmu a starty budou sbírat přinejlepším sporadicky, pokud vůbec.

Tight endi

Chris Ballard posiluje tým především pomocí draftu, ale jednoho až dva hráče v offseason přivede. Loni padla volba na Erica Ebrona z Lions a byla to trefa do černého. Za všechny statistiky uvedu 13 TD (víc než za čtyři roky v Lions dohromady) a nominaci do Pro Bowlu, ale taky dobré bloky pro běhovou hru. Parťákem mu bude místní rodák Jack Doyle, který loni kvůli zranění odehrál pouze 6 utkání. Doyle si jako nedraftovaný hráč musel své místo v NFL vybojovat doslova od nuly, ale jeho kvality jsou nezpochybnitelné. A i když není tak dobrý v blokování, v pasové hře se Ebronovi vyrovnává. Do rotace budou k dispozici především Mo Alie-Cox (bývalý baskeťák, který se podle Reicha v offseason dost zlepšil) a Ross Travis z Chiefs (jak jinak). S jistotou se tak dá říct, že jednou ze základních formací bude ta se dvěma tight endy.

Wide receiveři

Loni nejslabší část útoku musela doznat změn, a tak se taky stalo. Jedničkou bude spolehlivý T.Y. Hilton, který byl v předchozích letech reálně jediným dobrým receiverem. Bohužel musel často hrát i přes zranění, a to se na něm občas projeví. Na opačné straně by měla startovat první posila této sezóny, Devin Funchess. U Panthers se měl stát nástupcem Kelvina Benjamina, jenže v posledním roce nováčkovské smlouvy zaostal hodně za očekáváními, a i on se podepsal pod sedmi porážkami v řadě a neúčastí v play-off. Panthers mu tak dlouhodobou vysokou smlouvu odmítli dát. U Colts bude pozornost rozprostřena na více hráčů, a tak by mohl mít mnohem více prostoru. Každopádně bude tvořit protipól Hiltona: vysoký, silný, i když ne tak dynamický. Parris Campbell, vybraný v druhém kole letošního draftu, bude prvním náhradníkem, punt a kick returnerem a nejspíš i startujícím slotovým receiverem. Už před draftem se vědělo o jeho vysoké rychlosti, ale na scouting combine předvedl i jisté ruce a solidní techniku, tudíž bylo překvapením, že si ho nikdo nevybral v prvním kole. Pro Colts možná nejlepší výběr letošního roku a jasná výhra. A zapomenout bych nechtěl ani na Deona Caina, který se jevil dobře v loňském kempu, jenže pak si v prvním přípravném utkání přetrhl ACL a sezóna pro něj skončila. Loni mohl mít spoustu příležitostí ukázat se, letos už tolik příležitostí mít nebude.

Special team

Tady zůstane vše při starém. Punterem bude Rigoberto Sanchez, který sice není tak vtipný jako Pat McAfee, ale kopací schopnosti má stejné. Returny budou obstarávat Zach Pascal, Chester Rogers (jinak rovněž náhradní wide receiveři) a Parris Campbell. Luke Rhodes zastane pozici long snappera a kdo bude kickerem, to snad říkat nemusím.

Defensive tacklové

Někteří odborníci ve svých mock draftech tipovali, že Colts v prvním kole draftu vezmou defensive tackla, nejčastěji padala jména clemsonských Dextera Lawrence a Christiana Wilkinse. Jenže oba byli vybráni poměrně brzy a možná i proto se Colts z první kola odporoučeli. Prvním starterem tak bude rodák z estonské Karksi-Nuia Margus Hunt, který je rovněž juniorským mistrem světa ve vrhu koulí a hodu diskem. Zkušený hráč, který může nastoupit kdekoliv v defenzivní lajně, jeho největší předností je zastavování běhu. Velkou oporou bude Denico Autry, který loni přišel z Oakland Raiders. Hráč pro všechny tři downy, který si loni v pouhých dvanácti utkáních připsal 9 sacků a v této činnosti byl vůbec nejlepší z celého týmu, což jen dokumentuje tragický pass rush Colts 2018. Za touto dvojicí bohužel zeje velká propast a ostatní hráči do rotace (Grover Stewart, Jihad Ward, Al-Quadin Muhammad) spadají přinejlepším do průměru, někdy ani to ne. Z draftu ani offseason nakonec žádný hráč nepřišel, a tak nezbývá doufat, že oba starteři zůstanou zdraví.

Defensive endi

Od sezóny 2013, ve které zaznamenal Robert Mathis 19,5 sacku, se neobjevil nikdo, kdo by se mu byť jen přiblížil. Zkoušeli to mnozí, ať už draftovaní hráči (Newsome, Werner, Basham, Lewis, Turay) nebo drahé nákupy odjinud (Walden, Cole, Mingo, Sheard). A protože bylo jasné, že z draftu žádný excelentní hráč schopný okamžitého zapojení do hry nepřijde, bylo třeba hledat jinde. Chiefs se letos rozhodli zbavit stárnoucích drahých hráčů z obrany, takže přišel zkušený Justin Houston. Tento tah není špatný, ale sám o sobě nestačí: za Houstonem bude opět velká výkonnostní mezera, a pokud on nebude podávat optimální výkony, ať už z hráčských nebo zdravotních důvodů, budou Colts tam kde loni, tedy ve velkém průseru. Druhým problémem je již zmíněné zdraví a třetím rozestavení, jelikož v Chiefs Houston nastupoval jako 3-4 OLB, kdežto v Colts bude hrát 4-3 DE. Nebo že by Colts zkusili rozestavení 5-2? Uvidíme v přípravě.

Na opačné straně DL bude startovat nejspíš Jabaal Sheard, s 5,5 sacky loni nejlepší edge rusher Colts. K jeho statistikám si připočtěte 0 safety, 0 zblokovaných přihrávek, 0 interceptionů a 0 forced fumblů. To vše při platu 7,5 milionu na sezonu. A to byl přitom nejlepší! Už asi chápete, proč byla loni pasová obrana tak špatná. Náhradníky budou dva loňští nováčci Tyquan Lewis a Kemoko Turay, z nichž ani jeden nezazářil, ale Turay alespoň ukázal potenciál. Další dva hráči přišli z draftu: v šestém kole vybraný Gerri Green, který je dobrý v zastavování běhu, ale na edge rushera mu chybí síla, rychlost i obratnost. Z druhého kola draftu získaný Ben Banogu má větší šance, ale i jemu chybí rychlost a síla, navíc jeho otočka do středu hřiště už je docela provařená, jen s tímhle v NFL nemá šanci.

Linebackeři

Darius Leonard byl stealem loňského draftu. Vzít na 36. místě draftu člena prvního All-pro týmu a Defenzivního nováčka roku, tomu se říká majstrštyk. Parťáka na pozici MLB mu bude opět dělat spolehlivý zastavovač běhů Anthony Walker Jr. Místo pravého OLB ale zůstalo volné poté, co byl loňský starter Najee Goode vyhozen, čímž se dostáváme k další slabině Colts a totiž bránění tight endů. V téhle statistice byli Colts loni jedním z nejhorším, možná dokonce vůbec nejhorším týmem v NFL a asi uhádnete, na čem postavili Chiefs v divisional play-off svou taktiku. Pravdou je, že žádný z linebackerů, tedy ani Leonard, není v coveragi dobrý, a tak úkolem letošního draftu bylo získat vysokého a atletického hráče právě pro tento úkol, což ostatně po skončení draftu v pořadu „With The Next Pick: The Colts Are On The Clock“ potvrdil sám Chris Ballard. Ve třetím kole draftu vybraný Bobby Okereke a v šestém E. J. Speed splňují tyto požadavky, a právě oni dva se utkají o volnou pozici. Náhradníky budou další loňští nováčci Zaire Franklin, Skai Moore a Matthew Adams.

Safety

Stejně jako v dalších částech obrany i u safety platí, že jeden hráč je výkonnostně mnohem výš (Malik Hooker) a zbytek spadá do průměru. A tak se i u této pozice objevily tipy, že právě sem bude směřovat první kolo draftu, no nakonec se Colts spokojili s Khari Willisem ze čtvrtého kola a Marvelem Tellem III z kola pátého. Pamatujete, co jsem říkal o bránění tight endů v předchozím odstavci? Právě to by mělo být jejich hlavním úkolem, jinak budou dělat náhradníky Claytonu Geathersovi a Matthiasi Farleymu, kteří právě v coveragi často hoří jak papír. Náhradníkem na pozici free safetyho bude nedraftovaný loňský nováček George Odum.

Cornerbaci

Nejhorší problémy na těchto pozicích se podařilo vyřešit již loni, kdy byli všichni dostupní hráči postaveni na stejnou startovní čáru a každý z nich si mohl vybojovat místo startujícího hráč. Vlevo překvapivě zvítězil Kenny Moore, byť mu ze všeho nejvíc vyhovuje pozice nickel cornera, kde může uplatnit svou rychlost a předvídavost, a nižší vzrůst tu nepřekáží. Vpravo původně vyhrál Quincy Wilson, po nepovedeném září přezval jeho roli Pierre Desir. Ve 28 letech jeden z nejstarších hráčů klubu ovšem patří do průměru, a tak se i tady spekulovalo o posile z prvního kola draftu. Nakonec to nebylo první kolo, ale první posilou ze začátku druhého kola se skutečně stal cornerback, Rock Ya-Sin. Na menší univerzitě Temple byl hvězdou, jenže si moc nezahrál proti elitním wide receiverům. Fyzicky skvěle vybavený hráč preferující osobní obranu si dokáže najít míč a zblokovat ho. Jeho slabinou je obratnost a zatím neodhalené schopnosti zónové obrany. V sestavě se dvěma cornery nejspíš bude prvním náhradníkem vlevo, při třech by mohl být rovnou startérem s tím, že Kenny Moore se posune doprostřed.

Shrnutí

O kvalitu útoku nemám žádné obavy, Chris Wesseling ho na NFL.com ohodnotil jako druhým nejlepší z celé NFL hned za New Orleans Saints, a právem. Mladí talentovaní hráči na všech postech, rovněž náhradníci mají kvalitu a touhu vydobýt si pozici startéra. O úspěchu, nebo neúspěchu tak rozhodne především obrana: startující hráči vypadají dobře, jenže za nimi je velká skupina mladých a nezkušených borců, kteří teprve musí rozvinout svůj potenciál a nabrat zkušenosti, a to chvíli potrvá. Ano, Colts mají obrovské rezervy pod platovým stropem a mohli by přivést drahé posily, jenže Chris Ballard si buduje svůj tým podle svého a ve win-now módu Indianapolis ještě není.

(BlueR)

Jirkův pohled

Musím přiznat, že se mi práce, kterou Chris Ballard předvádí v Colts moc líbí. Trpělivě staví a doplňuje tým podle potřeb a nechává ať se jeho jádro vytváří dynamicky samo. Přičemž sází na vlastní draftované hráče a tedy odchovance, které pečlivě vybírá. Někdy velká posila pomůže, ale stejně tak může jeden privilegovaný (rozuměj přeplacený) jedinec docela v klidu rozbít harmonii v kabině.

Stejně tak musím souhlasit s názorem, že výkony Colts stojí a padají s Andrew Luckem. Obecně se to dá říct o skoro každém quarterbackovi v NFL, ale Luck je pro Colts jednoduše nepostradatelný. Pokud i letošní draft class Colts vyjde alespoň z poloviny tak, jako ta loňská a zároveň ta loňská neusne na vavřínech, vidím ambice týmu jako opodstatněné. Divize AFC South tomu přímo vybízí.

Letem Světem

Hledání generálního manažera (New York Jets) je u konce. Přesně jak se spekulovalo a očekávalo, zlanařili Joe Douglase, který doposud působil ve skauting organizaci Philadelphie Eagles. Zkušeností má habaděj, pracoval už pro 3 různé týmy NFL a v Eagles byl séfem skauting oddělení. Typ, který umí hráče skvěle odhadnout nejen herně, ale i charakterově. Právě v jednání s lidmi, ať už hráči či trenéry je prý jeho síla. V Jets bude muset vyjít jak s Adamem Gasem (trenér), tak hlavně s Woody Johnsonem (majitelem týmu), protože cyklus na téhle pozici je u týmu Jets poměrně krátký. Nezbývá než mu popřát hodně štěstí.

Novou smlouvu podepsal s Philadelphií Eagles Carson Wentz. Vysoká čísla asi čekáte. Je to čtyřleté prodloužení v hodnotě 128 miliónů dolarů (tj. 32 M / rok). Top kontrakt Russella Wilsona to nepřekonalo, ale i tak rozhodně nezchudne. Nebudu vám tvrdit, že by si to nezasloužil. Pokud dokáže zůstat zdravý, patří do špičky NFL. Bohužel, to slovo „pokud“, je tady důležité. Eagles vsází na poměrně riskantní kartu. Ale nelze jim to mít za zlé. Tuhle smlouvu uzavřít a tenhle risk vzít museli, jestli chtějí pomýšlet na úspěchy. Franchise quarterbeci se nenechávají jen tak odejít. Ostatně na novou smlouvu už mohou pomalu čekat také Dak Prescott a Jared Goff. A pro jejich týmy se změní politika. Už nebudou moci využít toho luxusu v podání quarterbacka s nováčkovskou smlouvou.

Máte-li rádi moje články, neváhejte mě v tom podpořit jednorázově nebo pravidelně. Díky posílám těmto štědrým dárcům: Dominik Kiss, Vladimír Kurák, Jakub Krejčíř, Kamba, Zdeněk Bureš, Tomáš Cmorik, Pavel Sysel.

zdroje: NFL Gamepass, espn.com, nfl.com, si.com, theringer.com, nbcsports.com, twitter, youtube