Kadarius Toney
Kadarius Toney

1.kolo draftu: Trejd a WR K.Toney

Tak tedy, bažíte-li jen po rychlém shrnutí, dám vám k dobru můj tweet. Takovou okamžitou reakci na trejd a výběr v prvním kole:

Trejd A+, výběr B-, ale nechám se překvapit. Přijde mi, že Giants mají teď potřeby trochu jinde a zároveň bylo z čeho vybírat. Nicméně K.Toney bude dobrej hráč. Vypekli je Eagles? Možná. Reagovali Gaints dobře? Určitě.

A teď trochu víc podrobněji. Pro úplnost, Giants začínali noc s 11. Volbou v draftu:

Trade

Začnu trejdem, který výběru Giants předcházel, protože si myslím, že měl na celou situaci nemalý vliv. Dallas Cowboys drželi původně volbu číslo 10 a očekávalo se, že si vezmou někoho do obrany. Giants, údajně, měli oči na WR DeVonta Smithovi. Jestli by si ho vybrali, se už ale nedozvíme. Ve Philadelphia Eagles se ale i díky těmto spekulacím rozhodli, že Smitha chtějí a před Giants se pro něho trejdovali. Prekérní situace, můžeme se jen dohadovat. Něco podobného se Giants stalo před pár lety, když jim vyfoukli cíleného pass rushera Leonard Floyda a oni v panice vybrali CB Eli Appla.

Tentokrát i tak měli Giants na stole pár velice dobrých možností. LB Micah Parsons, OT Rashawn Slater. Jenže přistála nabídka, jaká se neodmítá. Chicago Bears chtěli quarterbacka Justin Fieldse a za to se platí zlatem. A že tedy zaplatili, draze. Giants vyměnili svou 11 volbu za posun na volbu 20 a k tomu dostali nášupem volbu v letošním 5. kole volbu v 1. a 4. kole 2022.

To je prosím pěkně krádež za bílého dne a neskutečně nestoudný trejd, který Giants prostě nemohli odmítnout a zároveň tak luxusně vybrousili ze situace, kdy jim pravděpodobně vyfoukli pod nosem jejich cílového hráče.

Tleskám a chválím. GM Dave Gettleman poprvé v historii trejduje směrem dolů a jak vždycky říkal, že se tomu nebrání, jen mu musí někdo nabídnout opravdu ranec. Tak teď ho dostal. A+. Jednička z hvězdičkou. Já jsem velkým zastáncem trejdů dolů, takže maximální spokojenost. I když i s výběrem Parsonse nebo Slatera na 11 pozici bych byl spokojený.

WR Kadarius Toney

Napřed malé představení. Přiznám se, že o tomhle hráči jsem ještě před draftem moc nevěděl. Jeho jméno se skloňovalo někde na přelomu prvního a druhého kola a trejd Giants vzad jsem neočekával.

Toney je menšího vzrůstu. Ohromně dynamický a rychlý wide receiver. Skvělý route runner a vynikající ‘after the catch‘ typ hráče, který umí pocem-kam-deš a děsivě rychle mění směr běhu, takže má dobrý release z lajny proti těsným obráncům. Nastupoval ve slotu i na kraji, hodně byl využíván také při různých kreativních sweep a screen plays. Prostě hráč, kterému chcete nějak dát míč do ruky a těšit se co přijde. Mnoho zkušeností má také jako punt/kick returner.

Toney na střední škole hrál jako quarterback a také na univerzitě Florida začínal jako příležitostný QB či dokonce RB při různých wildcat a gimmick hrách, kdy si hráči mění pozice. Postupně ale přešel v druhém roce výrazněji na pozici wide receivera a returnera. V minulém roce pak doslova explodoval na scéně a se 70 zachycenými přihrávkami pro 984 yardů a 10 touchdownů. K tomu ještě něco málo naběhal jako running back a vrátil jeden ze svých returnů pro touchdown.

Toney byl přítomen v Mobile během Senior Bowlu. Posezónní akce, kde se mají trenéři NFL možnost setkat na blízko se seniory, kteří půjdou na draft a podle slov trenéra Giants si ho tam hodně proklepli. Na přetřes jistě přišla i jeho jedno-zápasová suspendace z roku 2018 za nevhodné chování.

Čím víc si o něm čtu, tím víc se mi dere na mysl srovnání s jedním hráčem, který nedávno Giants opustil.

Ne-očekávání

Musím se přiznat, že tenhle výběr jsem na 20 pozici draftu nečekal. On ho nikdo moc nečekal. Ne, že by to byl nutně špatný hráč či zas tak nečekané jméno v prvním kole. Jen jsem typoval, že s touto volbou Giants rozhodnou posílit jinou oblast týmu. Ofenzivní i defenzivní lajna pořád není zdaleka hotová a na výběr tam rozhodně bylo z čeho. To jsou stále pozice, které Giants musí zohlednit v dalších kolech. Pro Jonese bude Toney jistě skvělou posilou, nemůžu se však zbavit dojmu, že kvalitní ofenzivní lajnmen by mu v tuhle chvíli pomohl víc a to u mě trochu sráží hodnotu této volby. Prostě si myslím, že na boardu byli pro Giants v tu chvíli lepší hráči na jiných pozicích. Výběr Toneyho tak trochu vyvolává dojem, že Giants chtěli receivera, chtěli DeVontu Smitha a museli se spokojit s Toneym. Až historie ukáže.

Toney je hodně dynamický a univerzální hráč, který nabídne otevřít playbook zajímavým možnostem. Tak pevně doufám, že ho ofenzivní koordinátor Jason Garrett konečně otevře.

U wide receiverů umí být draft ošidný. V posledních letech většina se nejvíce prosadili wide receiveři paradoxně vybraní až v druhém kole, zatímco ti hypovaní z prvního kola draftu zklamali. Kam do toho zapadá Toney netuším, ale špatný hráč to rozhodně nebude. V kontextu s trejdem dozadu si Giants v prvním kole letošního draftu počínali hoooodně nezvykle, ale dobře.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter