Azeez Ojulari
Azeez Ojulari

Draft Giants – shrnutí

Neplecha ukončena. Giants letos na draftu hodně překvapili. Jakože opravdu hodně. Ale vesměs v dobrém. Trader Dave to topnul.

1.kolo WR Kadarius Toney

http://giants.4fan.cz/2021/04/30/1-kolo-draftu-trejd-a-wr-k-toney/

O tom si přečtěte v předchozím článku, nebudu se opakovat. Jen dodám, že o tohoto hráče měli zřejmě větší mínění týmy NFL než třeba veřejnost, ale výběr kolem 20-25 místa je nakonec odpovídající. Překvapení fandů Giants, včetně mě, asi spíše pramení z faktu, že jsme měli nastudované hráče kolem 11.místa a na výběr kolem dvacítky jsme nebyli náležitě připraveni. Je nabíledni, že Giants chtěli posílit zbraně pro svého quarterbacka, a tak i proto vybrali Toneyho.

2.kolo EDGE Azeez Ojulari

GM Dave Gettleman opět překvapil dalším trejdem vzad. Za posun 8 míst dál inkasoval třetí kolo v příštím roce. Dle jeho slov měli Giants připraveno cca 5 hráčů, které chtěli a věřili, že alespoň jeden tam i za těch 8 míst bude, tak proč na tom nevidělat. Nakonec tam byl pass rusher Azeez Ojulari, kterého by prý jinak vzali na originálním výběru. Takže pecka tah. Nehledě na to, že Ojulari je hráč, kterého nejden mock draft pasoval už na první kolo. Na 50. příčce draftu pro Giants parádní výběr.

Ojulari je velice atletický a rychlý outsisde linebacker. Možná vůbec nejlepší true pass rusher celého draftu, kterého vloni hodnotilo PFF nejlepší celkovou známkou za pass rush v daném roce. Pro Giants ideální volba. Jeho pád draftem lze možná přičíst vleklému zranění kolene, jež utrpěl ještě na střední škole, ale doktoři Giants mu zřejmě dali zelenou. Za mě skvělá volba a špičková hodnota v druhém kole.

Perlička na závěr, hádejte, kdo byl u něj doma během draftu a blahopřál mu mezi prvními? Jeho bývalý (a budoucí) spoluhráč z univerzity Georgia Andrew Thomas.

3.kolo CB Aaron Robinson

Trader Dave pokračoval v trejdování. Tentokrát se Giants posunuli o 5 míst vpřed, aby najisto získali tohoto cornera, kterého evidentně hodně chtěli. Dali za to 5.kolo, jež dříve získali od Chicaga.

Robinson je primárně slot receiver, v dnešní NFL nepostradatelná součást obrany. Rychlý a agilní hráč, který se nebojí jít do kontaktu.

4.kolo EDGE Elerson Smith

Ve čtvrtém kole Giants dále posilují pass rush, což nelze kritizovat. Smith je vysoký krajní defenzivní lajnmen, jehož produkce a schopnosti nabízí velkou dávku potenciálu. Ale je to prostě hráč ze čtvrtého kola draftu, takže mírněme superlativy. Smith nehrál minulou sezónu, neboť jeho univerzita ji z důvodu pandemie zrušila, ale velice zaujal svým vystoupením během týdne Senior Bowlu. Pro Giants dobrý výběr.

6.kolo RB Gary Brightwell

Pracovitý one-cut running back z Arizony, jež dodá kádru hloubku na své pozici. Vyniká dobrou prací ve special týmech a to náš hlavní trenér vidí rád. Ostatně to je cesta pro hráče z nižších kol draftu, jak se dostat do kádru a třeba se probojovat na důležitější roli v týmu.

6.kolo CB Rodarius Williams

Zkušený krajní corner, zvyklý hrát hodně osobní obranu. Doplní pozici, na které Giants chybí hloubka kádru.

Dojmy

Celkově letošní draft hodnotím velice pozitivně. Nehledě na to, jak moc toho z jednotlivých výběrů dostaneme, tenhle draft Giants vyhráli už tím, jak moc voleb z něj dostali do budoucna. Díky pandemii byl letošní ročník univerzitních hráčů velice náročný na vyskautování, mnoho jich ani nehrálo a tak to bude větší loterie než kdy jindy. Také postrádal hloubku, neboť nejeden hráč raději využil možnosti zůstat na škole o rok déle a ukázat se naplno letos. Jinými slovy, příští ročník na draftu by měl být silný a hluboký. Obří kredit Davu Gettlemanovi, jak to zahrál a že myslel i na budoucnost. První kolo za rok navíc od Chicaga je monstrózní kup a k tomu máme navíc ještě bonusové třetí a čtvrté. Tleskám.

Co se jednotlivých hráčů týče, jsem spokojený. Toney mě trochu překvapil, ale po nastudování hráče si nemohu stěžovat. Ojulari je pecka výběr a od třetího kola výš už vždy jen doufáte, že se něco trefí. Giants přidali kvalitu na pozicích, jež to potřebovaly, a tak snad jedinou výtkou může být nulový přísun nové krve do ofenzivní lajny. Giants by měli ještě jednou pečlivě projet trh s volnými hráči, protože tady to chce ještě posílit.

Trader Dave FTW.

zdroje: giants.com, nj.com/giants, bigblueview.com, twitter